Њузвик: Саудијски краљ Салман финансирао терористе у БиХ

Агенције
Њузвик: Саудијски краљ Салман финансирао терористе у БиХ

Њујорк - Краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз ал Сауд још и прије него што је ступио на престо финансирао је екстремистичке групе од Балкана до Авганистана, а подршка саудијског режима фундаменталистима се наставља, казао је бивши званичник ЦИА Брус Рајдел.

Иако је прошлост саудијског краља испуњена подршком екстремистима и радикалним групама, магазин "Њузвик" наводи, да међународна заједница то игнорише ради политичких интереса. Рајдел је истакао да је Салманов режим спонзор муџахедина, односно исламских светих ратника који су у Авганистану активни још од осамдесетих година прошлог вијека и да је давао подршку муслиманима у БиХ током југословенског рата.

У тексту је наведено да је Салман док је његов полубрат краљ Халид владао од 1975. до 1982. лично подизао донације за финансирање муџахедина током авганистанско-совјетског конфликта. Салман је исту улогу репризирао у БиХ 1992. године када га је брат краљ Фад задужио да управља Саудијском високом комисијом за помоћ БиХ (СХЦ).

- Салман је путем СХЦ-а сакупљао донације све до 2011, а само до 2001. године организација је скупила више од 600 милиона долара. Новац је прикупљан наводно за хуманитарну помоћ и религијске сврхе, међутим, многи извјештаји су указали да је служио за куповину оружја упркос ембаргу УН - наведено је у тексту уз подсјећање да је новац у БиХ осим путем рачуна СХЦ-а стизао и преко Агенције за помоћ трећем свету (ТЊРА) и да су обје организације давале свесрдну помоћ припадницима "Ал-Каиде" у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана