Њемачка снажно подржава реформе у БиХ

Срна
Њемачка снажно подржава реформе у БиХ

Подгорица - Специјални изасланик Министарства иностраних послова Њемачке за земље Југоисточне Европе, Турску и земље ЕФТА Кристијан Хелбах потврдио је данас опредјељење Њемачке да се снажно подрже реформе у БиХ, као и да се настави са Берлинским процесом и са подршком региону на путу ка ЕУ.

Током сусрета са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком у Подгорици, Хелбах је потврдио заинтересованост Њемачке да се у БиХ и региону фокус задржи на економском развоју и снажнијој институционалној борби против корупције.


Разговарано је и о политичкој ситуацији у БиХ, те о развоју догађаја у Њемачкој након парламентарних избора, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је данас одржао састанак и са послаником у Европском парламенту Едуардом Куканом, током кога је поновљено недвосмислено опредјељење већине европских посланика да се регион западног Балкана што прије придружи ЕУ, иако је примјетно успоравање БиХ на европском путу током ове године.

Саговорници су се сагласили да је неопходно да што прије буде завршен посао припремања, превођења и верификовања одговора на Упитник Европске комисије, те да је отворена могућност добијања статуса кандидата за БиХ сљедеће године.

Црнадак, на позив министра за европске послове Црне Горе Александра Андрије Пејовића, учествује на дводневној конференцији "10 година од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању - будућност европских интеграција Црне Горе", која се завршава данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана