Njemačka predlaže izmještanje OHR-a

Vedrana Kulaga
Njemačka predlaže izmještanje OHR-a

BANjALUKA - Na idućem sastanku Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u BiH Njemačka će predložiti izmještanje OHR-a iz zemlje, te ograničavanje ovlašćenja visokog predstavnika na pravno tumačenje primjene Dejtonskog sporazuma.

Navodi se ovo u informaciji sa sastanka otpravnika poslova u Ambasadi BiH u Berlinu Jasmine Ajanović sa predsjednikom Parlamentarne grupe za BiH u njemačkom Bundestagu Marieluise Bek, koji je održan početkom marta.

Sastanak je iniciran nakon što je Bekova postavila pitanje vladi Njemačke i dobila odgovore u vezi sa sudbinom OHR-a u BiH i mogućim prilikama poslije njegovog izmještanja.

U informaciji, koja je u posjedu “Glasa Srpske”, ističe se da strateški plan vlade Njemačke podrazumijeva, prije svega, evidentno smanjenje broja zaposlenih u Kancelariji visokog predstavnika, te ograničavanje njegovih ovlašćenja na pravno tumačenje primjene Dejtonskog sporazuma.

Bekova je naglasila da se, za razliku od ostalih vladinih odgovora, ovaj razlikuje, najprije zbog predostrožnosti i nivoa odlučnosti njemačke vlade.

Prema navodima iz informacije, stav njemačke vlade je da će visoki predstavnik obavljati ovu funkciju sve dok postoji potreba za tim, pri čemu “njegovo prisustvo u BiH nije neophopdno”.

Bekova je rekla da u procesu daljeg pridruživanja Evropskoj uniji težište treba da bude stavljeno na instrumente EU, što je u odgovoru iz njemačke vlade potvrdila i politički direktor Ministarstva inostranih poslova Njemačke Emili Haber.

- Očigledno je da u posljednjih deset godina nije došlo do civilnog djelovanja visokog predstavnika, što ukazuje na slabljenje njegove funkcije, kao i gubljenje strukture i osnova njegovog postojanja, što je ujedno dovelo i do toga da njemačka vlada razmatra gašenje ove funkcije - navodi se u informaciji.

Dalje se ističe da postojanje funkcije visokog predstavnika dovodi i do nemogućnosti daljeg napredovanja BiH na evropskom putu “koji mora biti kreiran od strane BiH i nosioca političke vlasti u njoj, ne oslanjajući se na podršku visokog predstavnika”.

U njemačkoj vladi smatraju da je politička scena u BiH ojačala poslije formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH i usvajanjem nekoliko zakona koji su važni za dalji put zemlje ka EU.

Informaciju sa sastanka u Berlinu iduće sedmice trebalo bi da razmatra Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH, dok bi iduća sjednica PIC-a trebalo da bude održana u maju.

Predstavnici članica zemalja PIC-a u BiH pozdravili su i nedavni dogovor lidera šest političkih partija o pitanjima vojne imovine kao posljednjeg uslova za zatvaranje OHR-a, ali i naglasili da njegova dalja sudbina zavisi od sprovođenja tog dogovora.

U ambasadama SAD i Japana pozdravili su dogovor i pozvali sve uključene strane da brzo rade na sprovođenju dogovora. Dogovor su pozdravili i u ambasadama Velike Britanije i Italije i izrazili nadu da će uskoro biti i sproveden.

U Ambasadi Rusije u BiH ranije su isticali stav da je potrebno da se zatvori kancelarija visokog predstavnika u BiH, a ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će biti zatvorena supervizija za Brčko distrikt, s obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi, a što bi bio još jedan korak ka zatvaranju OHR-a.

Članstvo

Na sastanku u Berlinu pozdravljeni su koraci koje je BiH uradila u proteklom periodu, uključujući usvojene zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva, te izražena nada da će uskoro biti sprovedena presuda u “predmetu Sejdić-Finci”, a sve s namjerom podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU, koje bi trebalo da uslijedi u junu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana