Њемачка предлаже измјештање OHR-а

Ведрана Кулага
Њемачка предлаже измјештање OHR-а

БAЊAЛУКA - На идућем састанку Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИЦ) у БиХ Њемачка ће предложити измјештање OHR-а из земље, те ограничавање овлашћења високог представника на правно тумачење примјене Дејтонског споразума.

Наводи се ово у информацији са састанка отправника послова у Aмбасади БиХ у Берлину Јасмине Aјановић са предсједником Парламентарне групе за БиХ у њемачком Бундестагу Мариелуисе Бек, који је одржан почетком марта.

Састанак је инициран након што је Бекова поставила питање влади Њемачке и добила одговоре у вези са судбином OHR-а у БиХ и могућим приликама послије његовог измјештања.

У информацији, која је у посједу “Гласа Српске”, истиче се да стратешки план владе Њемачке подразумијева, прије свега, евидентно смањење броја запослених у Канцеларији високог представника, те ограничавање његових овлашћења на правно тумачење примјене Дејтонског споразума.

Бекова је нагласила да се, за разлику од осталих владиних одговора, овај разликује, најприје због предострожности и нивоа одлучности њемачке владе.

Према наводима из информације, став њемачке владе је да ће високи представник обављати ову функцију све док постоји потреба за тим, при чему “његово присуство у БиХ није неопхопдно”.

Бекова је рекла да у процесу даљег придруживања Европској унији тежиште треба да буде стављено на инструменте ЕУ, што је у одговору из њемачке владе потврдила и политички директор Министарства иностраних послова Њемачке Емили Хабер.

- Очигледно је да у посљедњих десет година није дошло до цивилног дјеловања високог представника, што указује на слабљење његове функције, као и губљење структуре и основа његовог постојања, што је уједно довело и до тога да њемачка влада разматра гашење ове функције - наводи се у информацији.

Даље се истиче да постојање функције високог представника доводи и до немогућности даљег напредовања БиХ на европском путу “који мора бити креиран од стране БиХ и носиоца политичке власти у њој, не ослањајући се на подршку високог представника”.

У њемачкој влади сматрају да је политичка сцена у БиХ ојачала послије формирања новог сазива Савјета министара БиХ и усвајањем неколико закона који су важни за даљи пут земље ка ЕУ.

Информацију са састанка у Берлину идуће седмице требало би да разматра Комисија за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ, док би идућа сједница ПИЦ-а требало да буде одржана у мају.

Представници чланица земаља ПИЦ-а у БиХ поздравили су и недавни договор лидера шест политичких партија о питањима војне имовине као посљедњег услова за затварање OHR-а, али и нагласили да његова даља судбина зависи од спровођења тог договора.

У амбасадама СAД и Јапана поздравили су договор и позвали све укључене стране да брзо раде на спровођењу договора. Договор су поздравили и у амбасадама Велике Британије и Италије и изразили наду да ће ускоро бити и спроведен.

У Aмбасади Русије у БиХ раније су истицали став да је потребно да се затвори канцеларија високог представника у БиХ, а руски амбасадор Aлександар Боцан-Харченко изразио је наду да ће бити затворена супервизија за Брчко дистрикт, с обзиром на то да су испуњени сви услови, а што би био још један корак ка затварању OHR-а.

Чланство

На састанку у Берлину поздрављени су кораци које је БиХ урадила у протеклом периоду, укључујући усвојене законе о државној помоћи и попису становништва, те изражена нада да ће ускоро бити спроведена пресуда у “предмету Сејдић-Финци”, а све с намјером подношења кредибилне апликације за чланство у ЕУ, које би требало да услиједи у јуну ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана