Ништа од суспензије акциза и пада цијене горива

nezavisne.com
Ништа од суспензије акциза и пада цијене горива

Сарајево - Од могуће суспензије акциза на гориво засад нема ништа јер нико од парламентарних странака, посланика или делегата у Парламентарној скупштини БиХ, бар у овом тренутку, нема снаге ни воље да у парламентарну процедуру упути захтјев за измјене и допуне Закона о акцизама.

Овим потезом би се умањиле цијене горива и држава би се одрекла 18 фенинга по литру горива, колико износе акцизе које су намијењене за градњу аутопутева и путева.

Такође, овим чином би држава помогла и грађанима и ублажила удар на њихов новчаник, али би олакшала и рад привреде.

Подсјећамо, 1. фебруара на снагу је ступио Закон о акцизама и тада је гориво поскупјело за 18 фенинга. Од тада па до данас било је још неколико поскупљења нафте и њених деривата па је од поменутог датума гориво поскупјело за 40 фенинга.

Драстична поскупљења домаћи дистрибутери “црног злата” правдају кретањем на међународном тржишту, док власт каже да не може ништа да учини јер је у БиХ на снази слободно тржиште и формирање цијена.

Већина парламентараца сматра да се нико од колеге неће усудити то да уради јер знају да неће имати већинску подршку у оба дома парламента, а кључни разлог је предизборна кампања и рефлексија на изборне разултате.

Мирсад Исаковић, посланик СББ-а у Представничком дому БиХ, каже да тешко да ће било ко од клубова или посланика упутити једну такву иницијативу у овај дом, јер иду избори и сви знају да неће добити довољно гласова других странака, посебно за приједлог који ће олакшати живот грађанима.

“Сличан приједлог имао је Независни блок да се акцизе умање, али ни то неће проћи”, казао је Исаковић.

Истиче да БиХ има терминале за робну резерву, али да БиХ те терминале изнајмљује умјесто да у њима држи резерве горива.

“Још већи парадокс је да је у цијени горива урачунато 0,001 фенинг за  резерве које свака држава мора имати, по приједлогу ЕУ. ЕУ је још прије рекла да БиХ мора имати робне резерве у износу до 22 милиона КМ. Ми немамо ништа. Дакле, гдје су паре од одвајања  грађана  купњом горива за робне резерве? У овом тренутку, према информацији коју имам, а она је поуздана, БиХ има свега седам милиона КМ на рачуну за робне резерве, а требало је да буде у овом тренутку више од 24 милиона”, рекао је он.

Његова колегиница из СНСД-а Душанка Мајкић каже да у овом моменту било каква иницијатива која би понудила суштинске законе, а то значи промјену Закона о акцизама, не би обезбиједила потребну већину за пролаз у парламенту.

“Посебно ако би та иницијатива дошла од било кога од посланика из Републике Српске не би добила подршку Парламентарне скупштине БиХ. Мислим да то није реално да се изведе”, казала је Мајкићева.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а, казао је да је дужност парламента БиХ да заштити грађане БиХ и истиче да ова странка очекује да Вијеће министара БиХ бар на крају мандата, ако није до сада,  покаже мало саосјећања са грађанима БиХ и да у хитну процедуру упути један закон који ће олакшати  живот грађанима и суспендовати акцизе заједно са ентитетским владама.

Посланик Независног блока Салко Соколовић казао је да би у Парламентарној скупштини прошао приједлог привремене суспензије Закона о акцизама једино ако би он дошао из Вијећа министара.

“Ми и сада тражимо да се у постојећој цијени изузме 15 фенинга који уопће не угрожавају пројект цестоградње. Очекујем да ће овај приједлог бити на сљедећој сједници 20. јуна”, закључио је Соколовић.

Беванда: Расправљаћемо о свакој иницијативи

У Уреду Вјекослава Беванде, предсједавајућег Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, рекли су “Независним” да овај одбор није добио никакву иницијативу у вези с измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, које се односе на поскупљење горива, нити се бавио тим питањем јер нема надлежности за то због слободног формирања цијена.

“Уколико таква иницијатива буде упућена Управном одбору, о њој ће се расправљати као и о свим осталим које се доставе овој институцији”, казали су из Бевандиног уреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана