Ništa od povrata stanova JNA

nezavisne.com
Ništa od povrata stanova JNA

Sarajevo - Evropski sud za ljudska prava odlučio je da pripadnici bivše JNA nemaju pravo na povrat stanova, koje su do raspada bivše Jugoslavije koristili na području Bosne i Hercegovine, ukoliko su nakon toga riješili svoje stambeno pitanje u nekoj od država nastalih na području bivše Jugoslavije.

 

Evropski sud presudu je donio odlučujući po tužbi bivšeg pripadnika JNA, koji je tražio da mu vlasti BiH vrate stan koji je koristio do 1992. godine i po tadašnjim zakonima otkupio od vojnostambenog fonda bivše države.

Kako je saopšteno iz kancelarije zastupnice BiH pred sudom u Strazburu Monike Mijić, ova odluka znači da pripadnici bivše JNA koji su imali stanarsko pravo ili otkupljen vojni stan u BiH nemaju pravo na povrat tog stana ako im je u Srbiji ili drugoj državi, bivšoj republici SFRJ, priznato pravo na dodjelu vojnog stana ili im je odobren stambeni kredit sufinansiran od države, bez obzira na to da li im je stan i fizički dodijeljen.

Naime, podnosiocu tužbe stan još nije dodijeljen, ali sud je ipak utvrdio da njegova tužba protiv Bosne i Hercegovine nije osnovana.

Evropski sud je utvrdio da u Srbiji pripadnici vojske još mogu dobiti vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme ili, u nedostatku

odgovarajućeg stana, stambeni kredit sufinansiran od države, a podnosiocu tužbe protiv BiH vlasti Srbije priznale su pravo dodjele stana u vlasništvu Ministarstva obrane.

Takođe, u skladu sa zakonodavstvom Srbije, podnositelj tužbe je bio dužan da se odrekne vojnog stana u Bosni i Hercegovini kako bi stekao pravo na vojni stan u Srbiji, prenosi agencija Hina.

Radi se o slučaju "Aleksić protiv BiH", a taj oficir bivše JNA žalio se da mu je prekršeno pravo na imovinu zbog nemogućnosti da vrati u posjed vojni stan u Bosni i Hercegovini koji je otkupio u martu 1992. godine.

Taj predmet je identičan slučaju "Đokić protiv BiH" u kojem je Srbija netačno tvrdila pred sudom da u Srbiji pripadnici vojske ne mogu više steći niti stanarsko pravo niti pravo zakupa na stanu na neodređeno vrijeme, piše agencija Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana