Ништа од коалиције СДА и СББ-а

ATV
Ништа од коалиције СДА и СББ-а

Након бројних оптужби, међусобних увреда и тешких ријечи, лидери СДА и СББ-а поново су састанчили и наговијестили могућност сарадње.

Нисмо договорили коалицију, али смо о томе разговарали, поручио је Фахрудин Радончић чија је партија корак ближе уласку у власт, и то на свим нивоима. Радончић је увјерен да сујете треба оставити по страни због, како каже, националних интереса. 

“Имате ситуацију на државном нивоу да ће СНСД и СДС заједнички ући у Савјет министра, да два ХДЗ-а улазе у Савјет министара, и ја мислим да у позитивном смислу, таквим трендовима треба парирати на начин да се сва одговорност на државном ниову не пребацује на једну странку, него да се направи један, бошњачки блок”, каже Фахрудин Радончић, предсједник СББ-а.

Након што му је БХ. блок окренуо леђа, Бакир Изетбеговић остао је  усамљен и није имао другу могућност него да се јави Радончићу, иако су се односи двојице лидера, углавном, заснивали на ниским ударцима и жестоким препуцавањима. Све је то поново заборављено, а након данашњих преговора са СББ-ом, Изетбеговић је увјерен да се ближи расплет формирања власти на нивоу БиХ. 

“У прошлом мандату, дакле 2014., то је завршено 31. марта. Надам се да ће овога пута бити завршено прије тога. Комплетно? Да”, поручује Бакир Изетбеговић, лидер СДА.

Проблем лидера СДА је у томе што мијења мишљење и једно данас ради, а сутрадан другачије, поручује лидер СНСД-а и подсјећа да, што се тиче наступа из Републике Српске на нивоу заједничких институција, нема никавих проблема и све је већ јасно. Вјерује да је могуће формирати власт, али досадашњи покушаји нису дали резултате. 

“У овом тренутку остаје отворено питање формирања власти на заједничком ниову. Покушај који смо имали прије неколико дана није се помакао даље од почетка, што кажу, у пачијој школи, али у сваком случају ја вјерујем да је могуће. Не желим да се схвати да ја нешто инситрам, али ово је највише на штету БиХ, неформирање власти. Били смо у Бриселу и тамо је речено да ничим није условљено формирање власти и да је то потребно учинити. Ни НАТО путем, ни Упитником, нити било чим, и да је потребно што је могуће прије формирати власт”, истиче Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Разговори о формирању Савјета министара биће настављени и наредних неколико дана. СДА већ сутра наставља преговоре са странкама окупљеним око СББ-а. Завршен је и избор делегата у Дом народа парламента БиХ, па само Савјет министра остаје у техничком мандату. Изетбеговић је и данас о формирању Савјета министара говорио у свјетлу пута  БиХ ка НАТО, али предсједавајући Предсједништва је подвукао да о томе нема сагласности и да то не може бити услов за фромирање новог сазива Савјета министара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана