Ništa od izmjena poslovnika domova Parlamenta BiH

Željka Domazet
Ništa od izmjena poslovnika domova Parlamenta BiH

Sarajevo - Privremena zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za izradu prijedloga izmjena poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda nakon godinu rada nije utvrdila nijedan prijedlog koji bi mogao biti upućen u parlamentarnu proceduru i najvjerovatnije će biti raspuštena.

Komisija, koju čini 14 poslanika i delegata, formirana je u februaru prošle godine i nakon 14 zakazivanja održala je devet sjednica, često je radila na ivici kvoruma, dok su neke sjednice održavane i van zgrade Parlamenta. Komisija je posljednju sjednicu održala 9. marta i usvojila izvještaj o redu te domovima Parlamenta predložila da donesu odluku o prestanku rada komisije.

Član komisije Lazar Prodanović iz SNSD-a rekao je da otkako SNSD ne učestvuje u radu parlamentarnih komisija ni on nije radio u Privremenoj komisiji, ali da su ga kolege obavijestile da nisu uspjele doći do bilo kakvog dogovora.

- Ni o jednom prijedlogu nije postignut dogovor i komisija je radila godinu bez ikakvog efekta. Očigledno je da u Parlamentu BiH nema konsenzusa ni o aktima koja se tiču rada i djelovanja parlamentaraca, odnosno poslovnika, dokumenta koji propisuje rad oba doma Parlamenta BiH. I ovo je jasan dokaz da je vlast na nivou BiH u potpunom kolapsu - rekao je Prodanović.

Predsjedavajući komisije Hazim Rančić iz SDA kaže da je nakon godinu prinuđen da obavijesti kolegijume oba doma da komisija nije uspjela da uradi zadatak koji je imala.

- Dok smo radili uspjeli smo proanalizirati oko 100 članova poslovnika jednog i drugog doma i onda smo došli u ćorsokak. Mnogo puta zakazivao sam sjednicu, ali nismo uspijevali obezbijediti kvorum od osam poslanika i delegata, s tim da budu zastupljeni parlamentarci iz svakog konstitutivnog naroda. Bilo je slučajeva da smo kolege viđali u Parlamentu, ali jednostavno nisu htjeli da rade i da se odazovu na sjednicu - istakao je Rančić. Dodao je da su zato odlučili da naprave izvještaj i da obavijeste Parlament da komisija nije uradila posao koji je bila dužna da uradi i da je najbolja opcija da bude raspuštena.

- Kada je komisija bila formirana bila je zamisao da poslovnici budu izmijenjeni i da ovaj saziv Parlamenta radi po novim poslovnicima. Sada je bespredmetno da ovaj saziv nameće novom sazivu izmjene, kao i to da se domovima šalju parcijalna rješenja - rekao je Rančić.

Dodao je da je komisija formirana sa dobrom namjerom, ali da nije bio ni volje ni želje da posao bude urađen.

Član komisije Saša Magazinović (SDP) naglašava da se komisija ne može pohvaliti nekim bitnim dostignućima i da se o nekim značajnijim prijedlozima nije ni izjašnjavala.

- Očigledno u parlamentarnoj većini nema volje da se bilo šta mijenja. Prema mom mišljenju, i postojeći poslovnici su dovoljno dobri ako se poštuju - rekao je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana