Ништа од измјена пословника домова Парламента БиХ

Жељка Домазет
Ништа од измјена пословника домова Парламента БиХ

Сарајево - Привремена заједничка комисија оба дома Парламента БиХ за израду приједлога измјена пословника Представничког дома и Дома народа након годину рада није утврдила ниједан приједлог који би могао бити упућен у парламентарну процедуру и највјероватније ће бити распуштена.

Комисија, коју чини 14 посланика и делегата, формирана је у фебруару прошле године и након 14 заказивања одржала је девет сједница, често је радила на ивици кворума, док су неке сједнице одржаване и ван зграде Парламента. Комисија је посљедњу сједницу одржала 9. марта и усвојила извјештај о реду те домовима Парламента предложила да донесу одлуку о престанку рада комисије.

Члан комисије Лазар Продановић из СНСД-а рекао је да откако СНСД не учествује у раду парламентарних комисија ни он није радио у Привременој комисији, али да су га колеге обавијестиле да нису успјеле доћи до било каквог договора.

- Ни о једном приједлогу није постигнут договор и комисија је радила годину без икаквог ефекта. Очигледно је да у Парламенту БиХ нема консензуса ни о актима која се тичу рада и дјеловања парламентараца, односно пословника, документа који прописује рад оба дома Парламента БиХ. И ово је јасан доказ да је власт на нивоу БиХ у потпуном колапсу - рекао је Продановић.

Предсједавајући комисије Хазим Ранчић из СДА каже да је након годину принуђен да обавијести колегијуме оба дома да комисија није успјела да уради задатак који је имала.

- Док смо радили успјели смо проанализирати око 100 чланова пословника једног и другог дома и онда смо дошли у ћорсокак. Много пута заказивао сам сједницу, али нисмо успијевали обезбиједити кворум од осам посланика и делегата, с тим да буду заступљени парламентарци из сваког конститутивног народа. Било је случајева да смо колеге виђали у Парламенту, али једноставно нису хтјели да раде и да се одазову на сједницу - истакао је Ранчић. Додао је да су зато одлучили да направе извјештај и да обавијесте Парламент да комисија није урадила посао који је била дужна да уради и да је најбоља опција да буде распуштена.

- Када је комисија била формирана била је замисао да пословници буду измијењени и да овај сазив Парламента ради по новим пословницима. Сада је беспредметно да овај сазив намеће новом сазиву измјене, као и то да се домовима шаљу парцијална рјешења - рекао је Ранчић.

Додао је да је комисија формирана са добром намјером, али да није био ни воље ни жеље да посао буде урађен.

Члан комисије Саша Магазиновић (СДП) наглашава да се комисија не може похвалити неким битним достигнућима и да се о неким значајнијим приједлозима није ни изјашњавала.

- Очигледно у парламентарној већини нема воље да се било шта мијења. Према мом мишљењу, и постојећи пословници су довољно добри ако се поштују - рекао је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана