Никоме у БиХ није до рата

nezavisne.com
Никоме у БиХ није до рата

Бањалука, Сарајево - Обраћање Педија Ешдауна, бившег високог представника, горњем дому британског парламента и његове слутње да би у БиХ могао да избије рат "уколико буде настављено са деструкцијом државе, а јачањем ентитета", изазвало је бурне реакције у БиХ..

Мишљења бх. политичких фактора о снази његовог говора и дигнитету самог Ешдауна су подијељена, но ипак сви се слажу у једном: у овом тренутку у БиХ не постоје никакве претпоставке за припремање рата, као ни снаге које би се упустиле у једну такву авантуру, пишу Независне новине.

Напад на Додика  

Ешдаун је, говорећи у британском Дому лордова о ситуацији у БиХ, истакао да БиХ иде уназад "седам дугих година" те да су опћи избори "опет дали прилику истим ратним вођама и онима који су БиХ вукли назад да наставе деструктивне активности". Он је, између осталог, критиковао и Велику Британију и ЕУ, "јер су Додику допустили да покрене стару причу о сецесији која је узроковала контрареакцију са бошњачке стране".

На све ово Борислав Бојић, потпредсједник СДС-а, каже да се поставља питања шта су Ешдаунове намјере.

"Ми с њим немамо позитивна искуства, јер оно што је он радио није било од интереса за РС, али ни за демократију. Вјерујем да иза тога стоји намјера јачања институција у БиХ, што РС сигурно неће дозволити", наводи Бојић, додајући да се од Ешдауна "не може ништа друго очекивати".

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а и члан Извршног одборе ове странке, каже да су Ешдаунова обраћања о Додику и РС "већ постала анегдота".

"Он не пропушта ниједну прилику, ниједно обраћање да не спомене РС и предсједника Додика. Али ми смо већ одавно престали да обраћамо пажњу на то", истиче Мајкићева.

Закључује да политичко дјеловање Ешдауна има и своју дубоку позадину.

"Вјероватно су га дугорочно задужили лобисти који су га добро пазили кад је живио у БиХ", наводи она.

Без предратног стања

Ипак, Младен Иванић, предсједник ПДП-а, има другачије мишљење о "узроцима и посљедицама" Ешдауновог говора, иако не спори да је овај бивши високи представник "фрустрирани политичар".

"Ешдаун се оваквим изјавама показује као највећи савезник Милорада Додика, јер оваквим изјавама он Додику даје аргументацију за све што ради", истиче Иванић.

Лидер ПДП-а сматра да, док год постоје међународни званичници попут Ешдауна, у БиХ ће јачати екстремни приступи политици.

"На сву срећу, Педи Ешдаун је сада само пензионер, од чијих ријечи више нико не стрепи", закључује Иванић.

Према мишљењу Драгана Чавића, предсједника НДП-а, Ешдаун више нема реалну слику о стању, "јер је дуго ван политичке реалности БиХ".

"Он сада више драматизује, с намјером да се међународна заједница поново активно укључи у рјешавање проблема у БиХ. Нико овдје од нас не види да је БиХ у предратном стању", истиче Чавић.

Подсјећа да се на домаћој политичкој сцени ништа не може догодити без опћег консензуса.

"Кључ свега је у рукама оних који ће конституисати власт на нивоу БиХ и отклонити препреке за наставак европског пута, што је најважније. Дакле, ја такве црне слутње не видим, али сам свјестан, као и сви ми, да постоје застоји", наводи Чавић.

У Федерацији опрезни

Мишљења политичких лидера из ФБиХ о Ешдауновом говору су углавном супротна. Адил Османовић, потпредсједник СДА, истиче како политичке странке морају прихватити реалност "да рад на деструкцији државе не може донијети ништа добро".

"Наравно да се било каква подјела државе БиХ, која би подразумијевала настанак нових државица, или приклданасње постојећим, не би могла одвијати без великих потреса. Сматрам да су данас сви политички фактори сазрели да воде реалну политику, која ће оставити довољно простора ентитетима, али не на штету БиХ и њених институција", истиче Османовић.

Он сматра да упозорења која је изнио Ешдаун имају мјеста те да их треба озбиљно третирати.

Емир Суљагић, члан Предсједништва Демократске фронте (ДФ), каже како не вјерује у могућност новог рата.

"То из простог разлога, јер не знам никога ко је расположен за насиље. Међутим, било који једнострани покушај сецесије или инсистирање на даљим административним подјелама, био би корак ка насиљу. Не кажем да можда нема људи који би то жељели, али не видим да се то догађа", закључује Суљагић.

Јуче смо у више наврата покушали да ступимо у контакт и са хрватским политичким првацима како бисмо чули и њихов став, али они нису одговарали на наше позиве.

Павић: Притисак на РС  

Марко Павић, предсједник ДНС-а, истиче да су дјела и закони које је наметнуо Ешдаун и данас извор нестабилности у БиХ.

"Он има најмање право да говори о нечему што се дешава у БиХ. Мислим да је то својеврсни притисак на РС и због тога је сада најбитније имплементирати изборне резултате, вратити се уобичајеним пословима и не обраћати пажњу на бивше и прошле", истиче Павић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана