Nikolić pisao Elizabeti Drugoj: Kraljice, povucite rezoluciju

Blic
Nikolić pisao Elizabeti Drugoj: Kraljice, povucite rezoluciju

Beograd - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, van svih diplomatskih pravila, zatražio je od britanske kraljice da povuče spornu rezoluciju o Srebrenici iz Savjeta bezbjednosti UN!

U pismu Nikolić je 2. jula na ćirilici uputio pismo kraljici Elizabeti u kome je moli da njena Vlada povuče rezoliciju o Srebrenici. Ovo pismo u Londonu je izazvalo i pravi skandal jer britanska kraljica, a to bi svaki predsjednik zemlje morao da zna, nema uticaja na vođenje dnevne politike Velike Britanije.

I sam predsjednik je na početku pisma opisao svoje "nediplomatsko ponašanje".

-Vaše veličanstvo, lično Vam se obraćam svestan činjenice da bi moje obraćanje moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba, koja bismo svi da zaboravimo - piše Nikolić.

On potom prelazi na stvar i objašnjava kraljici: "Ovim pismom pokušavam da Vas zamolim da upotrebite svoj autoritet i ukaže Vašoj vladi na složenost i teškoće pitanja koje navodim. Nacrt rezolucije vidim kao moguće ugrožavanje stabilnosti regiona, koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas... Velika je nepravda neistinito i neodgovorno svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici - navodi on.

Svi ćute zbog skandala

Pismo srpskog predsjednika engleskoj kraljici izazvalo je pravi zid ćutanja u vrhu države. U MSP poslije našeg insistiranja rečeno nam je "znaju da je predsjednik Nikolić pisao svim članicama Savjeta bezbjednosti". U kabinetu premijera nam je rečeno da "ne znaju za pismo kraljici", a ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević kratko je rekao: Ne mogu da govorim o tome.

Nikolić pita i da li je normalno da SB UN na osnovu rezolucije, donese odluku da čitav svijet pod izrazom genocid podrazumjeva samo Srebrenicu?

- U nacrtu teksta rezolucije ne pominju se jeziva istrebljenja Jermena, Jevreja, Roma, Etiopljana, brojnih Afrikanaca, australijskih starosedelaca, američkih starosedelaca, autohtonih naroda u Južnoj Americi, Rusa, Belorusa, Ukrajinaca, Kineza i nažalost mnogih drugih? - pita se Nikolić i objašnjava da su u Srebrenici i okolini "muslimanske snage Bosne i džihadisti" hladnokrvno ubili hiljade srpske djece, žena i starih lica, da je sravnjeno sa zemljom 39 sela u tom području, piše Blic.

On na kraju moli kraljicu da vlada Velike Britanije "odustane od svog prijedloga koji objektivno pospješuje otvaranje starih rana, a ne stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istonskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju".

- Ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski, narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da ponovo živimo u miru, kao dobre komšije, biće uzaludni - zaključio je Tomislav Nikolić u pismu britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana