Николић: Брисел не може да инсистира да Србија не сарађује са Српском

Срна
Николић: Брисел не може да инсистира да Србија не сарађује са Српском

Београд - Предсједник Србије Томислав Николић поручио је у свом годишњем обраћању да Брисел не може да се мијеша у Дејтонски мировни споразум, нити може да инсистира на томе да Србија не сарађује са Републиком Српском, јер је то немогуће.

"Ако им /Бриселу/ није било довољно то да се ми не мешамо директно, него да чак јавно понекад имамо супротстављене ставове са /предсједником Републике Српске Милорадом/ Додиком, иако смо један народ, онда ја не знам шта више треба да урадимо за њих", рекао је Николић.


Предсједник Србије је подсјетио да су многе потезе, које је повукла Република Српска, он и премијер Србије Александар Вучић у јавности означили као потезе око којих се нису жељели превише изјашњавати пошто је подршка тим потезима била веома ризична, а није је било потребно давати, јер о томе одлучује сама Републике Српска.

Реагујући на информације које се повремено појављују у регионалним медијима да Брисел тражи да се Београд дистанцира од Српске, Николић је указао да је Србија већ раздвојена од Републике Српске ријеком Дрином и међудржавном границом.

"Како то да се дистанцирамо од Републике Српске? нисмо се дистанцирали ни од Федерације БиХ, само што се Федерација од нас понекад дистанцира, а Српска неће никада. у томе је разлика", истакао је Николић.

Он је поручио да је једноставно немогуће замислити да Република Српска и Србија не сарађују.

"То да ми њима не помажемо, да они нама понекад не помогну, да немамо заједничко тржиште, проток робе, људи, капитала,... па то је немогуће", напоменуо је Николић.

Он је оцијенио и да би БиХ, да нема Републике Српске, признала независност самопроглашеног Косова, што је противно интересима Србије.

"Па да није Републике Српске БиХ би признала независност Косова и Метохије. То некоме смета што је замишљено да треба општа сагласност око неких корака и, наравно, да Српска ту сагласност никада неће дати", рекао је Николић.

Он је подсјетио да Србија има специјалне односе са Републиком Српском, као што и треба да буде, и по Дејтонском споразуму и по природи ствари.

"И треба да их има и по Дејтонском споразуму и по природи ствари, као што Хрватска има са својим становништвом у БиХ, као што се многе земље исламског света мешају директно у БиХ иако тамо немају ни рођаке ни пријатеље, иако ту нису никад живели. Ми јесмо и ми то природно право користимо", каже Николић.

Предсједник Србије поручио је да БиХ не може ништа да приговори Србији. "БиХ не може ништа да приговори Србији. Србија признаје БиХ. Питање је само да ли у БиХ признају БиХ, али Србија на то не утиче", навео је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана