Никола Ловриновић, шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ: Бошњачки националисти се узалуд труде да нас заплаше

Жељка Домазет
Никола Ловриновић, шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ: Бошњачки националисти се узалуд труде да нас заплаше

Спремни смо и на другачија промишљања, али нећемо прихватити стање у којем нам други могу изабрати представнике, каже шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Никола Ловриновић.

ГЛАС: Приједлог хрватских странака за измјене Изборног закона БиХ наишао је на осуде бошњачких званичника и прије него што је дошао у Представнички дом Парламента БиХ. Како то коментаришете?

ЛОВРИНОВИЋ: Разочаран сам и жалостан, али ми је драго да су коначно скинуте маске. Политичку равноправност Хрватима, у држави у којој су по Уставу конститутивни народ, негирају политички представници бошњачког народа. То је стање о којем смо говорили од 2000. године. Очигледно је да су и неки представници такозване међународне заједнице учествовали у нашем развлашћивању, само нам није до краја јасно зарад чега. Стално смо нудили и позивали другу страну да предложе рјешења и да их видимо. Нажалост, од тога није било ништа. Очита је била намјера да наш приједлог буде склоњен из процедуре. Силне и тешке ријечи су падале, а све се свело на то да се не жели допустити равноправност и право хрватском народу да бира своје представнике у тијела која га представљају. Све што смо чули од критичара су биле само небулозне опсервације о додатним подјелама и дискриминацији, а заправо се ради о доминацији и мајоризацији малобројнијих и то се жели задржати, па ако хоћете и још чвршће доградити.

ГЛАС: У процедури је и приједлог СДА за измјене Изборног закона. Какву ће судбину он доживјети?

ЛОВРИНОВИЋ: Приједлог СДА је супротан одлуци Уставног суда БиХ о апелацији Боже Љубића. Уставни суд је, користећи се и препорукама Венецијанске комисије, јасно рекао је Дом народа Парламента ФБиХ дом који представља народе, а не кантоне и да је јасна намјера његовог успостављања. Кантони су само механизам за спровођење процедуре, што такође не мора бити. СДА свој приједлог темељи на одредбама Устава ФБиХ, што није изводљиво. Одлуку је донио Уставни суд БиХ. Јасна је њихова намјера да се задржи досадашњи модел расподјеле мандата за Дом народа, што нама апсолутно није прихватљиво, јер чему онда апелација и одлука Уставног суда. Осим тога, рјешење за Мостар ћемо прихватити само ако то буде омогућено и другим сличним срединама, на примјер Травнику.

ГЛАС: Може ли десити да БиХ до наредних избора не спроведе одлуку Уставног суда о апелацији Боже Љубића и шта би то значило?

ЛОВРИНОВИЋ: Може се догодити да одлука Уставног суда не буде спроведена, али не бих волио ни помислити шта би се онда догађало. Очекујемо разумијевање, посебно политичара из бошњачког народа. Очекујемо конструктивнији приступ представника међународне заједнице, при чему не долази у обзир њихова директна интервенција. Ми смо спремни и на другачија промишљања, али нећемо више прихватити стање у којем нам други могу изабрати представнике, прије свега у домовима народа и Предсједништву БиХ. Ако тога нема, онда не вриједе мировни споразуми и надам се да смо тога сви свјесни. Узалуд се бошњачки националисти свих боја труде да нас заплаше, од тога нема ништа. Политичка равноправност нема алтернативу, ни овај нити било који други пут.

ГЛАС: Како бисте оцијенили досадашњи рад Парламента и Савјета министара БиХ?

ЛОВРИНОВИЋ: Рад Парламента лоше, а Савјет министара никако јер му такозвана парламентарна већина уопште није створила услове за рад. То је тако јер је парламентарна већина формирана само да неких не буде, а неке је морала прихватити и то је дало резултат какав јесте. Прије свих одговорност је на СДА, Савезу за промјене и ДФ-у. Како је кренуло, тако је и завршило.

ГЛАС: Како ријешити проблеме у односима о којима говорите?

ЛОВРИНОВИЋ: Очито је дошло вријеме расплета. Вријеме је да се одређене појаве назову правим именом јер то утиче на свеукупне односе. Добро је само док је некима добро. Чим поставите суштинска питања, изаспу се политичке оспице. Очито је да договорено у Вашингтону и Дејтону није требало никада дирати без консензуса, као што је и предвиђено. Односи се могу поправити само ако колико-толико буде санирана штета коју су изазвале интервенције високог представника. Наравно, све вријеме говорим о политичким односима, знам да тако није у реалом животу и радостан сам што је тако. Релаксирање политичких односа толико је потребно овог тренутка и ништа друго позитивније не може утицати на стање у друштву.

Нада у разум

ГЛАС: Какав расплет ситуације очекујете у овој години, с обзиром на то да нас чекају општи избори?

ЛОВРИНОВИЋ: Очекујем да ће бити отворени многи политички проблеми, а неки и ријешени. Ако би било ријешено питање измјена Изборног закона и обезбијеђен легитиман избор представника конститутивних народа и осталих, то би била најбоља ињекција и досег доношења таквих позитивних одлука овог тренутка се не може перципирати. Зар је ризик покушати створити добре политичке односе и уважити захтјеве малобројнијих? Надам се да ће бити разума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана