Нико од војника неће бити кажњен за гласање на референдуму

Срна
Нико од војника неће бити кажњен за гласање на референдуму

Сарајево - Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић тврди да нико од припадника Оружаних снага БиХ ко је гласао на референдуму о Дану Републике Српске неће бити кажњен за тај свој поступак.

"Војници који су гласали на референдуму немају никакву одговорност, нису прекршили ниједан члан ни закона ни устава и нико неће бити кажњен", рекао је Јеринић новинарима у Сарајеву.


Предсједавајући Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Сифет Поџић рекао је да је та проблематика веома сложена, али да сматра да неко за то мора да сноси одговорност.

"Захтијевам да они који су прекршили закон одговарају", нагласио је Поџић.

Јеринић тврди да није тачно да се у Министарству одбране БиХ припрема формирање обавјештајне агенције.

"Одговорно тврдим да нема формирања никакве агенције. Министарство одбране БиХ нема намјеру нити ће је формирати у наредном периоду. Људи на основу паушалних оцјена доносе закључке", истакао је Јеринић.

Замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић рекао је да не постоји још никакав приједлог о измјени и допуни закона, а ни утврђен нацрт.

"Не ради се о укидању ни о формирању неке нове агенције, нити је урађен приједлог и нацрт. Постоје гласине и приче да се ради нешто на измјенама и допунама Закона о Оружаним снагама БиХ, конкретно члана 9 који говори о војно-обавјештајном раду у Оружаним снагама БиХ", истакао је Јусић.

Он сматра да у члану 9 став 3 закона треба да стоји да ће војно-обавјештајни орган, односно сектор тражити све податке и информације од обавјештајно-безбједносних агенција, а не само стратешке податке како то сада стоји.

"То не оставља простор, као до сада, да и ми можемо нешто радити на терену, иако не можемо, иако за то немамо ни закон ни средства ни људе и не радимо. Овдје се не ради ни о каквом паралелизму, нити о неком ванзаконском узимању надлежности већ да се на основу досадашње праксе релације и корелације са другим обавјештајно-безбједносим агенцијама квалитетније и јасније дефинишу", појаснио је Јусић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана