Нико нема право да се мијеша у рад правосуђа

Жељка Домазет
Нико нема право да се мијеша у рад правосуђа

Сарајево - Потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Ружица Јукић затражила је од чланова Предсједништва БиХ да хитно реагују и обавијесте Уједињене нације и Европску унију о уплитању високог представника, шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ, те појединих амбасадора у рад правосудних институција БиХ.

Јукићева је у писму које је јуче упутила члановима Предсједништва БиХ навела да су Валентин Инцко, Брус Бертон, те амбасадори САД, Велике Британије, Њемачке, Холандије и Шпаније “у нашој земљи својим изјавама директно нарушили независност судског система, те да су тиме изашли из оквира надлежности које имају за вријеме обављања дужности у БиХ”.

Она је навела да су се прозивањем Првостепене дисциплинске комисије при ВСТС-у БиХ, те тражењем од Другостепене комисије да донесе другачију одлуку умијешали у рад правосудне институције “и то на најгрубљи начин, користећи моћ коју имају у сувереној земљи”.

- Нико нема право, а поготово не стране амбасаде, да се уплиће у рад правосудних институција вршећи притисак каква ће одлука бити донесена у судском поступку или тужилачкој истрази, односно каква ће бити дисциплинска или одлука Савјета која се односи на именовања носилаца правосудних функција - рекла је Јукићева и додала да о њеној изјави постоје свједочанства учесника, чак и тонски забиљежена.

Она у писму пита да ли су донације правосудном систему ове земље оправдање да се амбасадори страних земаља могу мијешати у доношење судских, тужилачких, дисциплинских и одлука о именовању у правосудном систему БиХ. Јукићева је упитала и да ли би министар безбједности у њиховим земљама могао да организује протесте тражећи рушење трећег стуба власти, а при томе да буде оптерећен тужилачким истрагама које се воде против њега. Пита да ли би у њиховим државама неко попут Нермина Алешевића већ био ухапшен јер је покушао да корумпира високопозиционираног правосудног носиоца функције и јер је неовлашћено и противзаконито снимао и држао такав снимак неколико мјесеци код себе.

- Изјаве наведених особа су довеле до тога да ниједан грађанин ове земље више не вјерује ниједном судији нити тужиоцу, а то значи анархију и слом правосудног система - упозорила је Јукићева у писму и позвала чланове Предсједништва БиХ да хитно реагују и обавијесте ЕУ и УН о скандалозном понашању и мијешању у доношење одлука носиоца правосудног система.

Реагујући на писмо Јукићеве, Драган Мектић га је оцијенио “глупим”, тврдећи да се на такав начин не може комуницирати ни са домаћом ни са међународном јавности.

- У писму је окривила читаву међународну заједницу у БиХ и амбасадоре. Она у свима види проблем осим у њима, али сва домаћа јавност и медији, те извјештаји Европске комисије указују да је проблем нефункционисање правосудног система у БиХ - рекао је Мектић.

Истраге

 

Драган Мектић је додао да су правосудне институције, мотивисане његовим критичким односом према њима, фабриковале истраге против њега како би га ућуткале и натјерале да промијени свој однос. Истакао је да је ријеч о непримјереном понашању и “читању лекција међународној заједници” која је, тврди Мектић, инвестирала огроман новац у реформу правосуђа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана