Niko neće u notare

Vedrana Kulaga
Niko neće u notare

Banjaluka - Manje opštine u Republici Srpskoj do daljeg neće imati potreban broj notara jer se niko nije prijavio na konkurs Ministarstva pravde koji je raspisan u maju, zbog čega je na pomolu drugi krug.

Na majski konkurs za izbor 21 notara stigle su 32 prijave, a članovi konkursne komisije obavili su intervju i napravili rang-listu s ukupno 12 kandidata, koja je dostavljena na ruke ministru pravde RS.

Više zainteresovanih u odnosu na broj “slobodnih” mjesta zabilježen je u većim sredinama, odnosno službenim sjedištima u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru te Modriči, a u Trebinju je pristigla jedna prijava, koliko je i planirano da bude zaposleno.

U devet manjih sredina, s druge strane, poput Srpca, Sokoca, Nevesinja, Čelinca, nije stigla nijedna prijava, što je zadalo novu glavobolju, ali nadležni uvjeravaju da nastavljaju dalje kako bi popunili i ta mjesta.

U Ministarstvu pravde RS su podsjetili da je prioritet bio da popune notarske pozicije koje su godinama upražnjene.

Pomoćnica ministra pravde RS Jelena Vukadinović juče je potvrdila da u manjim mjestima nije bilo prijava na konkurs i da će nastojati da u narednom periodu promijene sliku na terenu i u tim sredinama.

- Ministarstvo će nastaviti sa raspisivanjem konkursa i sa radom u cilju da budu popunjena i ta službena sjedišta, a sve kako bi notari bili dostupni građanima. Zbog toga nastavljamo i s organizacijom notarskih ispita. Sigurno je da će ova, ali i druga mjesta u Srpskoj, u nekom narednom periodu biti predmet konkursa. Idemo postepeno - kaže Vukadinovićeva.

Jedan od problema koji je doprinio ovakvom epilogu majskog konkursa je, kaže, što dugo nije bio organizovan notarski ispit.

- Deset godina nije bilo ispita, tako da realno nije bilo ni puno kandidata koji su se mogli prijaviti - rekla je ona.

Vukadinovićeva nije mogla precizirati kada će kandidati koji su predloženi ministru u prvom krugu početi sa radom jer još, između ostalog, teče rok za izjavljivanje prigovora.

Nepopunjena mjesta

Raspisivanje konkursa za izbor novih notara predviđeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o notarima RS, koji je usvojila Narodna skupština RS u julu prošle godine.

Srpska, prema ranijoj odluci Vlade RS, treba da ima 85 notara, a evidencije iz notarske komore pokazuju da ih ima 51.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana