Нико неће у нотаре

Ведрана Кулага
Нико неће у нотаре

Бањалука - Мање општине у Републици Српској до даљег неће имати потребан број нотара јер се нико није пријавио на конкурс Министарства правде који је расписан у мају, због чега је на помолу други круг.

На мајски конкурс за избор 21 нотара стигле су 32 пријаве, а чланови конкурсне комисије обавили су интервју и направили ранг-листу с укупно 12 кандидата, која је достављена на руке министру правде РС.

Више заинтересованих у односу на број “слободних” мјеста забиљежен је у већим срединама, односно службеним сједиштима у Бањалуци, Бијељини, Приједору те Модричи, а у Требињу је пристигла једна пријава, колико је и планирано да буде запослено.

У девет мањих средина, с друге стране, попут Српца, Сокоца, Невесиња, Челинца, није стигла ниједна пријава, што је задало нову главобољу, али надлежни увјеравају да настављају даље како би попунили и та мјеста.

У Министарству правде РС су подсјетили да је приоритет био да попуне нотарске позиције које су годинама упражњене.

Помоћница министра правде РС Јелена Вукадиновић јуче је потврдила да у мањим мјестима није било пријава на конкурс и да ће настојати да у наредном периоду промијене слику на терену и у тим срединама.

- Министарство ће наставити са расписивањем конкурса и са радом у циљу да буду попуњена и та службена сједишта, а све како би нотари били доступни грађанима. Због тога настављамо и с организацијом нотарских испита. Сигурно је да ће ова, али и друга мјеста у Српској, у неком наредном периоду бити предмет конкурса. Идемо постепено - каже Вукадиновићева.

Један од проблема који је допринио оваквом епилогу мајског конкурса је, каже, што дуго није био организован нотарски испит.

- Десет година није било испита, тако да реално није било ни пуно кандидата који су се могли пријавити - рекла је она.

Вукадиновићева није могла прецизирати када ће кандидати који су предложени министру у првом кругу почети са радом јер још, између осталог, тече рок за изјављивање приговора.

Непопуњена мјеста

Расписивање конкурса за избор нових нотара предвиђено је Законом о измјенама и допунама Закона о нотарима РС, који је усвојила Народна скупштина РС у јулу прошле године.

Српска, према ранијој одлуци Владе РС, треба да има 85 нотара, а евиденције из нотарске коморе показују да их има 51.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана