Нико неће мигранте

Дарко Момић
Нико неће мигранте

Велика Кладуша, Бијељина - Власти БиХ предвођене Министарством безбједности БиХ немају ни на видику рјешења за проблем неколико хиљада миграната смјештених на ширем подручју бихаћке регије.

План министра безбједности БиХ Драгана Мектића да мигранти буду премјештени на подручје Велике Кладуше и Босанског Петровца јуче је наишао на противљење локалних власти, али и на отпор партијских колега и чланова Савјета министара БиХ.

Мектић је потврдио за “Глас Српске” да мигранти треба да буду распоређени на три локације.

- Дио миграната треба да буде премјештен у хотел “Седра” у Цазину, дио у привремено шаторско насеље у мјесту Поље на подручју Велике Кладуше, а дио на локалитет бивше фарме пилића у Меденом пољу на подручју Босанског Петровца. Мигрантска криза је глобални проблем с којим се суочава цијели свијет и ако мигранте не можемо смјестити у Републику Српску и ако им не обезбиједимо смјештај на подручју Федерације БиХ, нека ми неко каже, шта да радимо?! Да ли ћемо се осјећати боље ако их пустимо да буду жедни и гладни и ако малој дјеци не обезбиједимо гутљај млијека - каже Мектић.

С друге стране, предсједник Скупштине општине Велика Кладуша Фикрет Башић изјавио је да је Мектић рекао да је ЕУ спремна да финансира привремено шаторско насеље у мјесту Поље до изградње мигрантског прихватног центра у Меденом Пољу, али да ништа није коначно договорено.

- Нисмо могли да прихватимо приједлог о формирању привременог шаторског насеља на тој локацији. Нисмо могли да преузмемо одговорност да смо сагласни са тим приједлогом, јер је Скупштина општине донијела закључке у којима се тражи измјештање свих миграната са подручја општине Велика Кладуша - саопштио је Башић.

Према његовим ријечима, Мектић их је информисао да ће дио миграната, тачније породице са дјецом са локације која се налази на ливади у Великој Кладуши бити измјештена у Цазин.

- На подручју Велике Кладуше тренутно борави око хиљаду илегалних миграната. Нема великих безбједносних проблема, али има информација да улазе без питања у објекте лица која бораве у иностранству - нагласио је Башић.

Начелник Босанског Петровца Златко Хујић изјавио је да на састанку са Мектићем није постигнут договор у вези са идејом да се на подручју ове општине уреди прихватилиште за прихват миграната.

- Мектића смо упознали о томе да је општина против овог прихватилишта - рекао је Хујић.

Према његовим ријечима, Мектић је изнио став да прихватилиште у Петровцу не би представљало проблем за ову локалну заједницу.

- Они су рекли своје, а ми своје - констатовао је Хујић.

Посланица СНСД-а у Парламента БиХ Милица Марковић изјавила је јуче да је мигрантска криза у БиХ изван контроле и да су најодговорнији за то Драган Мектић и Министарство за људска права и избјеглице БиХ на чијем је челу кадар СДА.

  • Проблем са мигрантима има реперкусију на све грађане у БиХ, а посебно нас забрињава стање у Бијељини гдје свакодневно видимо мигранте који могу бити безбједносна, социјална, здравствена, па и економска и финансијска пријетња - рекла је Марковићева на конференцији за новинаре Градског одбора СНСД Бијељина. Марковићева је оцијенила да Мектић ради према инструкцијама партнерске СДА да се прећутно и свјесно мигрантима омогући боравак у БиХ, као и да по инструкцијама сарајевске политике учествује у креирању политике за пренос надлежности над полицијом на ниво БиХ.

Јовић контра Мектића

Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ и функционер СДС-а Предраг Јовић изјавио је јуче да српски представници у Савјету министара неће дозволити да се на подручјима са српском већином у ФБиХ формирају и граде избјеглички центри за смјештај илегалних миграната.

- Што се тиче нас и мог личног става, никад никакав центар неће бити тамо гдје су Срби некада живјели и гдје су повратници - рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана