Нико не преузима кривицу за аферу “пелене”

nezavisne.com
Нико не преузима кривицу за аферу “пелене”

Бањалука - Ко је одговоран у афери “пелене”, које су намијењене тешко болесној дјеци и одраслима, која неколико дана потреса Републику Српску и да ли је проблем у Закону о јавним набавкама - ни јуче није утврђено јер се кривица и даље пребацивала на оне друге.

Подсјећања ради, посљедњих дана у фокусу јавности су наводи да Фонд здравственог осигурања РС набавља само једну врсту пелена за одрасле и тешко болесну дјецу, које се могу узети на рецепт, а које су лошег квалитета.

У ФЗО то објашњавају чињеницом да према Закону о јавним набавкама БиХ морају набављати средства која су економски најисплативија, а не најквалитетнија.

У Фонду су казали да Закон о јавним набавкама БиХ лијек или медицинско средство третира на исти начин као и било коју другу робу или услугу, попут, како кажу, одвоза земље или набавке столова.

Са друге стране, Игор Вукајловић, технички секретар Удружења “Тендер”, казао је за “Независне” да ако је уговорни орган прописао минимум услова које мора да испуњава пелена, те ако је уговорни орган то прописао како треба, не би му могла бити ни понуђена пелена која не задовољава квалитетом.

“Ту је сва кривица на уговорном органу који је из неких разлога дозволио да се набаве пелене лошијег квалитета од нормалног. Није крив понуђач, него уговорни орган који је направио и прихватио такву тендерску понуду”, рекао је Вукајловић.

Појаснио је да је Закон о јавним набавкама БиХ у приличној мјери усклађен са директивама ЕУ.

“Онај ко припрема тендерску документацију мора да буде стручан, поготово када су у питању лијекови и медицинска средства. Када неко стручан опише на прави начин, онда ту нема никаквих проблема јер се добије задовољавајући квалитет и најнижа цијена тог задовољавајућег квалитета”, навео је Вукајловић.

“Производи који су специфични за употребу, као што су лијекови и медицинска средства, не могу никако бити третирани исто као и производи широке потрошње чије појединости и спецификације нису толико битни за самог појединца”, истакла је за “Независне” Госпава Рађен-Радић, секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС.

Према њеним ријечима, не може се за цијелу популацију људи издвојити и набавити једна врста пелена.

“Можда је и ово још један параметар неслагања, односно тежег функционисања система по питању рада институција по питању надлежности, али то су све неке ствари које су корисницима небитне”, казала је Рађен-Радићева.

Нагласила је да је једино што је битно да корисник добије адекватну здравствену заштиту у виду медицинског средства.

Навела је да би било најбоље да се врати некадашњи начин узимања пелена, када су корисници могли узети пелене које им одговарају.

“Мора постојати опција да корисник може доплатити за то медицинско средство и узети оно које је за његово дијете најадекватније и најбоље. Сви актуелни проблеми су показали да би било најпрактичније да пацијент добије новчану противвриједност за пелене, као што су урадили с ратним војним инвалидима за одређена помагала. Не видим разлог зашто тако не би могло бити и у овом случају”, рекла је Рађен-Радићева.

Рада Амиџић, предсједница Фармацеутског друштва РС, истакла је да, посматрајући са стручног аспекта, није добар модел да се лијекови и медицинска средства набављају по принципу јавних набавки.

“Тај поступак је можда примјењив у неким другим сферама и секторима, али када је у питању здравствени сектор, мислим да би требало да се сагледа са разних аспеката. Ту треба да учествују и економисти, и здравствени менаџери, фармацеути љекари, наравно, и пацијенти који су у коначници највише погођени начином јавних набавки”, појаснила је Амиџићева.

Навела је да би ова тема требало да се подигне на виши ниво и да се у највишим круговима још једном сагледа, те да се, како истиче, види шта су недостаци, а шта предности оваквог начина набавке.

У Фонду здравственог осигурања РС поновили су да Закон о јавним набавкама БиХ не уважава специфичност здравственог система, те су иницирали његову измјену.

“То никако не може да буде исто, јер Фонд путем јавних набавки, између осталог, набавља лијекове за пацијенте који су животно угрожени и који немају времена да чекају дуге и компликоване тендерске процедуре”, наглашавају у Фонду, те додају да је према овом закону омогућено добављачима да се могу жалити на сваку фазу тендера, због чега ови процеси знају трајати и по неколико мјесеци.

Вишковић: Истражити набавку пелена

Предсједник Владе РС Радован Вишковић изјавио је јуче да ће у Српској бити спроведене све процедуре и анализе у вези с набавком пелена за одрасле и дјецу, те да ће бити утврђено да ли је на том плану било пропуста.

Вишковић је навео да треба да буду санкционисани сви који су се у вези с тим, евентуално, огријешили, те позвао надлежне да истраже ову ситуацију.

“Имам информацију да имају три понуђача за набавку пелена, да постоје три врсте. Имате Агенцију за лијекове БиХ из које су рекли да су набављачи на тендерима имали све могуће папире и сертификате”, рекао је Вишковић. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана