Нико не мари за унутрашњу организацију у институцијама БиХ

nezavisne.com
Нико не мари за унутрашњу организацију у институцијама БиХ

Сарајево, Бањалука - Иако је прошло више од пет година откако је Савјет министара БиХ својом одлуком задужио институције БиХ да у року од годину дана донесу правилнике о унутрашњој организацији, до данас велики број институција није урадио тај посао.

Ревизија учинка на тему активности институција БиХ у процесу доношења правилника о унутрашњој организацији показала је да је од 2013. године до 2018. године само 19 институција урадило тај посао, иако је у обавези да то уради било 55 институција Савјета министара БиХ.

“Институције Савјета министара БиХ нису биле досљедне у поштивању обавеза, што је резултирало неиспуњавањем свих дијелова процеса усклађивања њихових правилника. Поједине институције Савјета министара БиХ достављале су само одређена радна мјеста, не и цијели правилник, како је прописао Савјет министара БиХ”, навели су ревизори.

Иначе, правилницима о унутрашњој организацији, институције БиХ биле су дужне дефинисати организацију, дјелатности и међусобне односе као и број потребних радних мјеста са описима шта који извршилац треба да ради и које карактеристике треба да посједује да би послове успјешно радио.

У институцијама БиХ запослено је 21.967 лица, од чега се 9.684 односи на професионална војна лица, а 12.283 на државне службенике и остале запослене. Занимљиво је да према општим подацима о систематизованим радним мјестима у институцијама БиХ треба да ради 25.949 особа, а тренутно у односу на систематизована радна мјеста попуњена су једино руководећа мјеста, којих има 72. Од укупно 115 систематизованих радних мјеста за савјетнике, тренутно тај посао обавља њих 92, док су од предвиђене 3.454 службеничке позиције у институцијама БиХ попуњена “тек” 2.382 мјеста.

Што се тиче рокова за усвајање правилника о унутрашњој организацији, проблем, према мишљењу ревизора, представља и то што Савјет министара БиХ није хронолошки на дневни ред сједница стављао поједине правилнике који су му пристизали.

“Приједлози правилника одређених институција чекају по неколико година да буду разматрани на сједницама Савјета министара, док правилници других институција бивају разматрани и сагласност добијају у веома кратком року након што приједлог правилника буде упућен Савјету министара БиХ”, навели су ревизори.

Као примјер у ревизији учинка наведено је да је правилник Агенције за безбједност хране БиХ на сагласност Савјета министара чекао 966 дана, док је, рецимо, Министарство цивилних послова сагласност на правилник добило за свега седам дана.

Највише правилника о унутрашњој организацији усвојено је током прошле године, и то њих десет, док, рецимо, 2017. године није усвојен ниједан правилник.

“Уочене слабости могу утицати на одсуство жељених ефеката и реализацију првобитно утврђеног циља успостављања рационалне и ефикасне организације, а због којег је Савјет министара БиХ и доносио своје одлуке. Унутрашња организација која није у складу са потребама може као посљедицу имати негативне утицаје који се одражавају кроз неоправдано увећану потрошњу буџетских средстава, али се и негативно одразити на реализацију циљева и задатака институције”, закључили су ревизори.

  • 21.967 лица ради у институцијама БиХ
  • 9.684 професионална војна лица
  • 12.283 су државни службеници и остали запослени
  • 25.949 особа треба да ради у институцијама БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана