Nikšić: SDA i DF u ćorsokaku

Srna
Nikšić: SDA i DF u ćorsokaku

Sarajevo - Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da se SDA i DF nalaze u ćorsokaku i da je zato zatražena podrška SDP-a pri formiranju vlasti u FBiH, dodajući da će se o tome izjasniti stranački organi.

Nikšić je napomenuo da konstituisanje vlasti generalno ne zavisi od toga šta će reći Glavni odbor SDP-a.

"Od mene je tražena saglasnost da SDP pomogne u predlaganju potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Ta stvar ne zavisi od jednog čovjeka u SDP-u i o tome će se izjašnjavati Glavni odbor. Obećao sam da će oni biti informisani o stavovima i o načinu na koji će se organi SDP-a opredijeliti prema njihovom zahtjevu", rekao je Nikšić večeras za "Kliks".

On je, nakon sastanka sa liderom Demokratskog fronta Željkom Komšićem i zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, naveo da je akcenat bio na imenovanju predsjednika i potpredsjednika FBiH, te da je on insistirao i na razgovoru o privremenom finansiranju.

"Riješili smo neke dileme. Vrlo je jasno da SDP nije taj koji blokira formiranje vlasti u FBiH, jer od imenovanja potpredsjednika FBiH ne zavisi formiranje Savjeta ministara BiH. Od imenovanja potpredsjednika zavisi konstruisanje vlasti u kantonima. Tu ničim nije uslovljeno formiranje vlasti osim dogovaranjem koalicionih partnera SDA, DF-a i HDZ-a, ali je očigledno da unutar te koalicije i nema pretjeranog povjerenja i saglasnosti i da je funkcionisanje kompletne vlasti uslovljeno od HDZ-a", istakao je Nikšić.

Izetbegović i Željko Komšić zatražili su večeras od predsjednika Nikšića podršku za izbor rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH, te predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana