Никшић: СДА и ДФ у ћорсокаку

Срна
Никшић: СДА и ДФ у ћорсокаку

Сарајево - Предсједник СДП-а Нермин Никшић изјавио је да се СДА и ДФ налазе у ћорсокаку и да је зато затражена подршка СДП-а при формирању власти у ФБиХ, додајући да ће се о томе изјаснити страначки органи.

Никшић је напоменуо да конституисање власти генерално не зависи од тога шта ће рећи Главни одбор СДП-а.

"Од мене је тражена сагласност да СДП помогне у предлагању потпредсједника ФБиХ из реда српског народа. Та ствар не зависи од једног човјека у СДП-у и о томе ће се изјашњавати Главни одбор. Обећао сам да ће они бити информисани о ставовима и о начину на који ће се органи СДП-а опредијелити према њиховом захтјеву", рекао је Никшић вечерас за "Кликс".

Он је, након састанка са лидером Демократског фронта Жељком Комшићем и замјеником предсједника СДА Бакиром Изетбеговићем, навео да је акценат био на именовању предсједника и потпредсједника ФБиХ, те да је он инсистирао и на разговору о привременом финансирању.

"Ријешили смо неке дилеме. Врло је јасно да СДП није тај који блокира формирање власти у ФБиХ, јер од именовања потпредсједника ФБиХ не зависи формирање Савјета министара БиХ. Од именовања потпредсједника зависи конструисање власти у кантонима. Ту ничим није условљено формирање власти осим договарањем коалиционих партнера СДА, ДФ-а и ХДЗ-а, али је очигледно да унутар те коалиције и нема претјераног повјерења и сагласности и да је функционисање комплетне власти условљено од ХДЗ-а", истакао је Никшић.

Изетбеговић и Жељко Комшић затражили су вечерас од предсједника Никшића подршку за избор руководства Дома народа Парламента ФБиХ, те предсједника и потпредсједника ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана