Nikad više novca za budžete

Ž. D.
Nikad više novca za budžete

Sarajevo - Prihodi od indirektnih poreza u devet mjeseci ove godine iznosili su 5,226 milijardi maraka i veći su za 362 miliona ili 7,43 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 4,864 milijarde KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević kazao je u petak predstavljajući devetomjesečne rezultate da je riječ o rekordnim prihodima. UIO prikuplja novac od PDV-a, akciza, carina i dvije vrste putarine.

- U devet mjeseci ove godine vratili smo 935 miliona maraka PDV-a svima koji su ispunili uslove za povrat. Prihodi koji su otišli institucijama BiH, entitetima i Brčko distriktu iznosili su 4,291 milijardu maraka. U budžet institucija BiH raspoređeno je 560 miliona KM, FBiH 2,390 milijardi, RS 1,218 milijardi, a Brčko distrikt je dobio 131 milion maraka - kazao je Kovačević.

Istakao je da je zabilježen rast prihoda od svih vrsta indirektnih poreza.

- Od PDV-a je prikupljeno 3,578 milijardi maraka, što je rast od 8,27 odsto na godišnjem nivou. Drugi po visini su prihodi od akciza, od kojih je prikupljeno 1,132 milijarde, uz rast akciza na uvozne proizvode od oko osam odsto, dok su akcize na domaće proizvode na nivou prošlogodišnjih. Prikupili smo 201 milion maraka od carine i oni su porasli za deset odsto. Prihodi od putarina iznosili su 284 miliona maraka i veći su za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Kovačević.

Prošli mjesec bio je sa 637 miliona maraka rekordni po prihodima od kada je osnovan UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana