Нијемце брине вехабизам у БиХ

Агенције
Нијемце брине вехабизам у БиХ

Берлин - Њемачка обавјештајна агенција БНД све више је фокусирана на Балкан и нарочито на подручја у БиХ са већинским муслиманским становништвом због забринутости од ширења радикалног исламизма, наводи лист „Берлинер цајтунг“.

Према писању овог листа, БНД сарађује са осталим обавјештајним службама у активностима које се тичу Балкана, а посебан акценат стављен је на БиХ, коју је шеф БНД-а описао као крхку државу.

Према наводима њемачког листа, Саудијска Арабија и друге земље Голфског залива улажу велики новац да би у БиХ заживјело стриктније тумачење ислама - вехабијско тумачење.

- Саудијске хуманитарне организације су такође уложиле новац у изградњу вјерских мјеста, укључујући џамију Краљ Фахд у Сарајеву, која је највећа у БиХ и којом доминирају вехабије - пише лист.

Подсјећа да су у посљедњих неколико година на стотине људи из БиХ отпутовале на Блиски исток да би се придружили џихадистима, међу њима и одређени број ветерана прошлог рата, који су отишли као страни плаћеници.

„Берлинер цајтунг“ наводи да је један од проблема што се БиХ нашла од 2015. године на правцу кретања милиона избјеглица које су путовале ка западној Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана