Nijedna optužnica za zločin nad 3.267 Srba

Glas Srpske
Nijedna optužnica za zločin nad 3.267 Srba

BANjALUKA - Činjenica da niko nije osuđen za zločin nad Srbima, uglavnom starijim licima i djecom u Srebrenici i Bratuncu, dovoljno govori o uticaju politike na pravosuđe u BiH, izjavio je juče šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac.

- BiH je zemlja apsurda u kojoj su na političkoj sceni političke strukture bošnjačkog naroda koje nisu spremne da pogledaju istinu u oči i priznaju da su i Bošnjaci odgovorni za ratne zločine u proteklom ratu - rekao je Košarac.

Na području srednjeg Podrinja i Birča tokom proteklog rata ubijeno je 3.267 pripadnika srpskog naroda, a više od polovine žrtava bili su civili - žene i djeca.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 djece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine. Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i ostalih mjesta još nema nijedne optužnice u pravosudnim institucijama BiH.

Koordinator Tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je da je MUP RS za petnaestak lica koja su imala komandnu odgovornost za zločin nad Srbima na području Podrinja obezbijedio dovoljno dokaza.

- MUP RS obezbijedio je dovoljno dokaza za sva lica koja su počinila zločine nad Srbima, sa foto dokumentacijama, video-zapisima, izjavama preživjelih, medicinskom dokumentacijom i sve ono što nedvosmisleno dokazuje zločine nad Srbima na tom području - rekao je Tuševljak.

On je dodao da jedino što radi Tužilaštvo BiH, to je da ih obavijesti da je obustavljena istraga kada umre neko od osumnjičenih za zločine nad Srbima.

Tužilaštvo Republike Srbije vodi istragu o zločinima nad 2.000 Srba u periodu od aprila 1992. do juna 1995. koje su počinile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića. U ovoj instituciji "Glasu Srpske" juče nisu htjeli da daju bilo kakve informacije o broju predmeta, osumnjičenih, niti o tome da li su istrage, poslije svih ovih godina, pri kraju.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da su "predmeti kojima se istražuju zločini nad Srbima u Podrinju u različitoj fazi i obuhvataju više lica".

On tvrdi da su u jednom predmetu podignute optužnice protiv dvojice optuženih za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Zvornika.

- Neki od predmeta su nam proslijeđeni od entitetskih tužilaštava, u kojima su bili više godina. Činjenica da neki od predmeta nisu okončani u drugim pravosudnim institucijama za deset ili više godina govori da se radi o složenim predmetima - kaže Grubešić.

Orić

Naser Orić je bio komandant jedinica Armije RBiH na teritoriji Srebrenice. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Orića i 2006. godine izrekao mu zatvorsku kaznu od dvije godine, zato što nije spriječio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.

Identifikacija

Od ukupno 22 nestalih Srba iz Zalazja, Biljače, Sasa i Zagone, posmrtne ostatke njih deset polovinom prošle godine je slučajno ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH.

Oni su tragali za bošnjačkim posmrtnim ostacima, a našli masovnu srpsku grobnicu, koju su prepoznali po obilježjima na uniformama.

Ti posmrtni ostaci ni za godinu nisu identifikovani u laboratoriji u Tuzli, iako su porodice željele da ih sahrane juče, 19 godina poslije nestanka.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić kaže da su još u martu imali obećanje u laboratoriji u Tuzli da će za dva mjeseca ekshumirani biti identifikovani, ali do toga još nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana