Ниједна оптужница за злочин над 3.267 Срба

Глас Српске
Ниједна оптужница за злочин над 3.267 Срба

БAЊAЛУКA - Чињеница да нико није осуђен за злочин над Србима, углавном старијим лицима и дјецом у Сребреници и Братунцу, довољно говори о утицају политике на правосуђе у БиХ, изјавио је јуче шеф Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина и тражење несталих Сташа Кошарац.

- БиХ је земља апсурда у којој су на политичкој сцени политичке структуре бошњачког народа које нису спремне да погледају истину у очи и признају да су и Бошњаци одговорни за ратне злочине у протеклом рату - рекао је Кошарац.

На подручју средњег Подриња и Бирча током протеклог рата убијено је 3.267 припадника српског народа, а више од половине жртава били су цивили - жене и дјеца.

Без једног или оба родитеља остало је око 800 дјеце, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине. За злочине почињене над српским становништвом на подручју Сребренице, Братунца и осталих мјеста још нема ниједне оптужнице у правосудним институцијама БиХ.

Координатор Тима МУП-а Републике Српске за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак рекао је да је МУП РС за петнаестак лица која су имала командну одговорност за злочин над Србима на подручју Подриња обезбиједио довољно доказа.

- МУП РС обезбиједио је довољно доказа за сва лица која су починила злочине над Србима, са фото документацијама, видео-записима, изјавама преживјелих, медицинском документацијом и све оно што недвосмислено доказује злочине над Србима на том подручју - рекао је Тушевљак.

Он је додао да једино што ради Тужилаштво БиХ, то је да их обавијести да је обустављена истрага када умре неко од осумњичених за злочине над Србима.

Тужилаштво Републике Србије води истрагу о злочинима над 2.000 Срба у периоду од априла 1992. до јуна 1995. које су починиле муслиманске снаге под командом Насера Орића. У овој институцији "Гласу Српске" јуче нису хтјели да дају било какве информације о броју предмета, осумњичених, нити о томе да ли су истраге, послије свих ових година, при крају.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да су "предмети којима се истражују злочини над Србима у Подрињу у различитој фази и обухватају више лица".

Он тврди да су у једном предмету подигнуте оптужнице против двојице оптужених за ратне злочине над жртвама српске националности са подручја Зворника.

- Неки од предмета су нам прослијеђени од ентитетских тужилаштава, у којима су били више година. Чињеница да неки од предмета нису окончани у другим правосудним институцијама за десет или више година говори да се ради о сложеним предметима - каже Грубешић.

Орић

Насер Орић је био командант јединица Aрмије РБиХ на територији Сребренице. Хашки трибунал је подигао оптужницу против Орића и 2006. године изрекао му затворску казну од двије године, зато што није спријечио злочине над Србима. У жалбеном поступку првостепена пресуда је преиначена, а Орић ослобођен било какве кривице.

Идентификација

Од укупно 22 несталих Срба из Залазја, Биљаче, Саса и Загоне, посмртне остатке њих десет половином прошле године је случајно ексхумирао тим Института за тражење несталих БиХ.

Они су трагали за бошњачким посмртним остацима, а нашли масовну српску гробницу, коју су препознали по обиљежјима на униформама.

Ти посмртни остаци ни за годину нису идентификовани у лабораторији у Тузли, иако су породице жељеле да их сахране јуче, 19 година послије нестанка.

Предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Младен Грујичић каже да су још у марту имали обећање у лабораторији у Тузли да ће за два мјесеца ексхумирани бити идентификовани, али до тога још није дошло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана