Nijedan radnik ŽRS neće završiti na ulici

Veljko Zeljković
Nijedan radnik ŽRS neće završiti na ulici

Banjaluka - U “Elektroprivredi RS”, “Šumama RS” i “Željeznicama RS”, u kojima je zaposleno nešto više 16.700 radnika, tokom ove i narednih nekoliko godina doći će do ozbiljnih rezova i smanjenja broja zaposlenih, ali kako tvrde u ovim javnim preduzećima, nijedan radnik neće završiti na ulici.

U ŽRS, koji se godinama unazad muči da rentabilno posluje, trenutno je zaposleno 2.482 radnika, a prema planu restrukturisanja radne snage koji se finansira iz kredita Svjetske banke, ovo preduzeće ima obavezu da do 2020. godine smanji ovaj broj na oko 2.000. Tokom prošle godine broj zaposlenih je smanjen za 500, a prema utvrđenom planu, planirano je smanjenje za još 500 i to u naredne dvije godine. 

Prema riječima predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića svi radnici koji su do sada napustili ovo preduzeće su na neki način zbrinuti, jer su dobili otpremnine ili su penzionisani.

- Nastavićemo sa započetim procesom, a sve kako bi ŽRS doveli u situaciju da bude profitabilan. Ako je optimalan broj zaposlenih 2.000, onda je naš posao da ih dovedemo u tu situaciju - rekao je Višković za “Glas Srpske” ističući kako tokom ovog procesa niko neće biti izbačen na ulicu, a ni egzistencijalno ugrožen.

Iz ŽRS su naveli kako je do sada 107 radnika dobrovoljno napustilo ovo preduzeće. Svi su dobili odgovarajuće otpremnine, a njihov iznos zavisio je od pojedinačnih primanja.

Kada su u pitanju “Šume RS”, u kojima je zaposleno više od 4.700 radnika, procjenjuje se da višak, ako se mjeri prema evropskom standardu o broju radnika u odnosu na odsječenu drvnu masu, predstavlja čak 2.500 radnika.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić kaže da nijedan radnik koji bude svrstan u kategoriju “viška” neće dobiti otkaz već biti raspoređen u nove radne jedinice koje su planirane da se osnuju u okviru šumskih gazdinstava.  

- Tokom ove godine planirano je usvajanje pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta. Ovim dokumentom je predviđeno da se identifikuje broj radnika koji je iznad optimalnog, te da se u šumskim gazdinstvima formiraju radne jedinice u koje bi ti radnici bili raspoređeni - objasnio je Zubić.

Da su opterećeni prekobrojnom radnom snagom potvrdio je i vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede RS” Luka Petrović. Kako je rekao, nije tajna da holding u kome radi 9.500 ljudi ima viška radnika.

- Međutim, kvalitetnog i stručnog kadra nedostaje. S obzirom na to da nismo u situaciji da zapošljavamo nove radnike jedan od prvih poteza nove uprave bila je zabrana daljeg zapošljavanja u sistemu. Planiramo da izvršimo prekvalifikacije, dokvalifikacije i maksimalno iskoristimo postojeći kadar - rekao je Petrović.

“Pošte RS”

U “Poštama Srpske” koje trenutno zapošljavaju 2.384 radnika ne planiraju da otpuštaju radnike. Kako su naglasili, imajući u vidu da je obim izvršenih usluga u stalnom porastu, te da više od 40 odsto od ukupnog broja zaposlenih ima iznad 50 godina starosti, preduzeće će u narednom periodu, a u skladu sa potrebama procesa rada, zapošljavati mladi stručni kadar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana