Dječak preminuo od virusa zapadnog Nila?

Dragana Keleč
Dječak preminuo od virusa zapadnog Nila?

Banjaluka - Šestogodišnji S. M. iz Banjaluke preminuo je danas najvjerovatnije od posljedica zaraze virusom "zapadnog Nila".

Iz Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka je saopšteno da je dječak 7. avgusta primljen na Odjeljenje intenzivne njege Klinike za dječije bolesti zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja, a preminuo je danas u 1.20 časova.

Prema riječima načelnika Klinike za dječije bolesti Stojislava Konjevića, odmah po prijemu pacijentu je urađena inicijalna

obrada, a od početka se sumnjalo na virusni encefalitis, zbog čega je po samom prijemu uzeta serologija na viruse.

- U toku noći kliničko stanje dječaka se pogoršalo pa je stavljen na respirator,

a sprovedene su i mjere reanimacije. Na urađenom CT-u nađen je izražen difuzni edem mozga i pacijentu je uključena sva neophodna terapija - navodi se u saopštenjuUniverzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka.

Kako ističu u ovoj ustanovi, u daljem toku liječenja pacijenta došlo je do produbljivanja kome i pogoršanja zdravstvenog stanja.

- Na urađenom kontrolnom CT-u kao i NMR-u se pokazalo pogoršanje edema mozga i znaci moždane smrti - istakli su u Univerzitetskoj bolnici - Kliničkom centru Banjaluka.

Naglasili su da je pacijent da nima bio nepromijenjenog zdravstvenog stanja,

priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju, da bi u noći između nedjelje i ponedjeljka preminuo.

- Dječak je prethodno boravio na moru, gdje je zaražen.

Riječ je o sporadičnom slučaju i ne postoji opasnost od epidemije jer bolest nije specifična za naše područje. Zapadni Nil je virus čiji je vektor komarac, a prevencija se sastoji od zaštite od uboda komaraca

koji su prenosioci bolesti - istakli su u Univerzitetskoj bolnici - Kliničkom centru Banjaluka.

Virus "zapadnog Nila" prenosi se na ljude ujedom tigrastog komarca, a izaziva encefalitis, odnosno upalu mozga ili meningitis, odnosno upalu moždane ovojnice  ili kičmene moždine.

U saopštenju je istaknuto da serološkim pretragama koje su rađene u Univerzitetskoj bolnici - Kliničkom centru Banjaluka nije sa sigurnošću potvrđeno da se radi o virusu "zapadnog Nila" nego virusno porijeklo bolesti.

- Stanje pacijenta nije do zvoljavalo bilo kakve dalje virusološke pretrage, a i zbog epidemiološki malog rizika nisu bile ni opravdane - istakli su u ovoj ustanovi i dodali da do sada ni su imali prijavljenih sličnih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana