“Nezavisnost Donbasa uslov za mir”

Tanjug
“Nezavisnost Donbasa uslov za mir”

Donjeck - Mirovni sporazum iz Minska neće uspijeti, osim ako Kijev ne prizna nezavisnost teritorije koju drže pobunjenici u istočnoj Ukrajini, izjavio je lider pobunjenika.

Lider proruski orijentisanih pobunjenika u istočnoj Ukrajini Aleksandar Zakarčenko je za Bi-Bi-Si rekao da želi da proširi samoproglašenu republiku u Donjeck koju predvodi.

Zakarčenko smatra da ukrajinska vlada ne sprovodi pravilno sporazum iz Minska, koji je donijet uz podršku zapadnih zemalja, jer “Ukrajina ne želi da riješi sva pitanja.

“Ako se složite da riješite nešto, onda morate da djelujete i krenete napred i rješavate sve što je u to uključeno”, rekao je on.

Zakarčenko je optužio vlasti u Kijevu da se pripremaju za rat.

“Prema našim informacijama, Kijev bi mogao vrlo brzo da ponovo isprovocira sukob napadom na Donjeck ili neki drugi grad Narodne republike Donjeck”, rekao je.

Ukrajinska vlada tvrdi da, prema sporazumu iz Minska, pobunjeni istok ostaje dio zemlje, dok Zakarčenko insistira da mora zakonski biti piznat kao nezavisna teritorija.

On je naveo da je Ukrajina prestala da plaća zdravstvenu zaštitu, penzije u druga davanja koja spadaju u obavezu države prema građanima.

“Pošto oni to ne rade, de fakto su nas priznali”, uvjeren je Zakarčenko.

Reporter Bi-Bi-Si-ja je ove nedjelje izvjestio da se granatiranje moglo čuti i u samom Donjecku, što znači da sporzum iz Minska nije odnio pravi mir u regionu.

Obije strane su tvrdile da se pridržavaju prekida vatre, sve do nedavne eskalacije borbi blizu Donjecka i Širokine.

Obije strane tvrde da su povukle teško naoružanje sa linije dodira, ali pri tom optužuju jedni druge da planiraju novu ofanzivu i da jačaju vojne kapacitete.

Komesar za ljudska prava UN, rekao je da je najmanje 6.116 ubijeno, od kada su počele borbe, prije godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana