Nezavisni kandidati za predsjednika Srpske ne održavaju mitinge, telefone isključili

Darko Momić
Nezavisni kandidati za predsjednika Srpske ne održavaju mitinge, telefone isključili

Banjaluka - Poslije svega sedam dana zvanične predizborne kampanje očigledno je da se većina nezavisnih kandidata za predsjednika Republike Srpske nije kandidovala s ozbiljnom namjerom da učestvuje u trci za poziciju u Palati Republike.

Od ukupno 34 nezavisna kandidata za sve nivoe vlasti kojima je Centralna izborna komisija BiH ovjerila kandidaturu za učešće na oktobarskim izborima, svega njih nekolicina se pojavljuje u javnosti i medijima, drži predizborne skupove i aktivno učestvuje u izbornoj trci.

Među njima su srpsko-američki biznismen Slobodan Pavlović, zatim njegov prezimenjak iz Bratunca Vojin Pavlović i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, dok niko od preostalih kandidata do sada nije održao nijedan predizborni skup, niti su se u medijima mogle vidjeti njihove političke poruke.

Time je praktično potvrđeno ranije pisanje “Glasa Srpske” u kojem smo raskrinkali stranačke vojnike koji na izborima učestvuju kao nezavisni kandidati, jer smo otkrili da je nekoliko “nezavisnih” za kontaktiranje s njima CIK-u BiH ostavilo telefonske i brojeve faksa političkih partija ili firmi koje su u vlasništvu visokih stranačkih funkcionera.

Nezavisni kandidati iz Zvornika Dragica Josipović i Igor Matić, te Anđelko Menjić iz Šekovića kao način za kontaktiranje su prijavili broj faksa SDS-a u Zvorniku. Sve troje su juče bili nedostupni.

Nezavisni kandidati Petar Radić i Darko Miletić iz Bijeljine za kontaktiranje su ostavili broj faksa bijeljinskog PDP-a. Miletićev telefon je privremeno isključen, dok nam je Petar Radić na pitanje kako ide predizborna kampanja prilično nemušto odgovorio da “njegov tim priprema predizborne tribine”.

- Moji saradnici to sve pripremaju. Nisam do sada održao nijednu tribinu, ne znam kada će biti prva i gdje će biti, jer to sve rade moji saradnici - rekao je Radić.

On nije dao precizan odgovor ni na pitanje kakav rezultat očekuje.

- Ne znam tačno, ali očekujem pobjedu - rekao je Radić, iz čijih odgovora se vidi da je pokušao da bude duhovit.

Ni u vladajućim krugovima nisu sjedili skrštenih ruku, pa i oni imaju svoje “nezavisne” kandidate. Gordana Kršić iz Doboja i Obrad Lalić iz Bijeljine za kontaktiranje su ostavili broj faksa firme “Oktan promet” iz Bijeljine, čiji vlasnik je Vojin Mitrović, nosilac liste SNSD-a za Parlament BiH iz druge izborne jedinice koja obuhvata Doboj i Bijeljinu. Nijedno od njih juče nije odgovaralo na naše pozive.

Muk sa stranačkog faksa

Niko od nezavisnih kandidata koji su za kontaktiranje s njima ostavili brojeve faksa političkih partija ili firmi visokih stranačkih funkcionera nije odgovorio na pitanja “Glasa Srpske” upućena na ostavljene brojeve faksa.

Na pitanja zašto su se kandidovali, koji će im biti prvi potez u slučaju da pobijede i kome će dati mandat za sastav Vlade RS, ako se u oktobru usele u Palatu Republike, niko od njih nikada nije odgovorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana