/Не/законите посебне истражне радње на суђену Радончићу

Срна
/Не/законите посебне истражне радње на суђену Радончићу

Сарајево - У наставку суђења Фахрудину Радончићу и још троје оптужених за ометање правосуђа, Тужилаштво БиХ је уложило као материјалне доказе приједлог и судску наредбу за спровођење посебних истражних радњи према Бакиру Даутбашићу и Билсени Шахман.

Тужилац Суада Пашић навела је да је у приједлогу за спровођењем посебних истражних радњи према Даутбашићу и Шахмановој од 22. децембра 2015. године образложење било чињење кривичног дјела и докази из којих произлази основана сумња, те да је дан касније Суд БиХ донио наредбу за њиховим привођењем.


"Суд БиХ је овај приједлог цијенио основаним и законитим, те утврдио да су испуњене законске претпоставке за издавањем ове наредбе", рекла је Пашићева, истичући да је у образложењу наведено због чега се на други начин не могу прибавити докази.

Тужилаштво БиХ је уложило и акт који су упутили Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ од 23. децембра 2015. године о поступању у вези са судском наредбом за спровођење посебних истражних радњи, а Пашићева је рекла да се ови докази односе на наводе оптужнице, преноси Бирн.

Одбрана оптужених сматра да су ови докази незаконити и да Суд БиХ на њима не може заснивати одлуку, као и да је Тужилаштво у свом приједлогу свјесно и намјерно уносило неистините чињенице.

Адвокати оптуженим наводе да се у приједлогу говори о некој мрежи људи, а да се не дају чињенице о постојању те мреже, као и да нема ни извјештаја о посебним истражним радњама.

"Говори се жвршењу пристиска на Азру Сарићж, али се не помиње никакав поступак који се води по законима БиХ. Говори се о поступку који се води на Косову", рекла је Даутбашићев бранилац Татјана Савић.

Она је додала да наредба не садржи основ сумње да је почињено дјело, нити адекватно образложење због чега се на други начин не могу прибавити докази.

Оптужница терети Фахрудина Радончића да је наредио извршење притиска на Азру Сарић да лажно свједочи у поступку против Насера Кељмендија на Косову, док су извршиоци били Шахман и Даутбашић.

На терет Радончићу стављено је да је у договору са Даутбашићем настојао да од Зијада Хаџијахића, радника Амбасаде САД у БиХ, сазна да ли је у вези са притиском на Сарићеву отворена истрага и, ако јесте, да покуша да утиче да се та истрага затвори.

Наставак суђења је планиран за 23. август.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана