Nestali alat za naduvavanje broja žrtava zločina

Goran Maunaga
Nestali alat za naduvavanje broja žrtava zločina

Banjaluka - Za veliki broj Bošnjaka koji su nestali u Podrinju 1993. godine u dokumentaciji je kao datum smrti naveden 11. ili 12. jul 1995. godine kada se dogodio zločin u Srebrenici, ali na takve mahinacije nikada nije adekvatno reagovano, izjavio je bivši član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić.

On je istakao da je za takve slučajeve odgovorna bošnjačka komponenta u Institutu za nestala lica koja je u tu svrhu zloupotrijebila i bivšeg šefa sektora Centralne evidencije nestalih Šimuna Novakovića, koji je danas predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Instituta.

- Novaković je dozvolio da njegov sektor pet godina izdaje privremene potvrde o statusu nestalog lica iako je njihovo izdavanje bilo dozvoljeno samo godinu od formiranja Instituta za nestala lica. U tim potvrdama navedeni su neprovjereni podaci Federalne komisije za traženje nestalih. Potvrde su kasnije zloupotrebljavane, jer su porodice na osnovu njih u sudovima svoje nestale proglašavale mrtvima, a kao datum smrti naveden je 11. ili 12. jul 1995. godine u mjestima u Podrinju sa ciljem manipulacije brojem ubijenih u Srebrenici - kaže Mišić.

Novaković kaže da su potvrde izdavane i prije procesa verifikacije, jer su porodice nestalih iz cijele BiH podnosile zahtjev Institutu za nestala lica i dobijale potvrde na osnovu uvida u evidenciju bivših entitetskih komisija.

Novaković tvrdi da su pomenute potvrde imale, na neki način, privremeni karakter, jer na njima piše da nije obavljena verifikacija.

- Trebalo je da posluže porodicama za ostvarivanje nekih prava. Sve te osobe su, bez obzira na to da li su ili nisu za njih izdavane potvrde, ušle i u proces verifikacije, koji je potom obavljen - rekao je Novaković.

Mišić kaže da je Novaković znao da način verifikacije prvih 10.000 nestalih u Centralnoj evidenciji nestalih nije bio u skladu sa zakonom i pravilnikom, ali se, kaže, oglušio na njegova upozorenja. Novaković tvrdi da za tih 10.000 verifikovanih postoje zapisnici te da je u smjernicama navedeno da svaki verifikovani mora da ima takozvani tvrdi dosije.

Upravni odbor

Milutin Mišić upozorava da nijedan zakon ni međunarodni sporazum ne poznaju formulaciju i uspostavljanje privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

- To je učinjeno samo zato što je to jedini način da se izbjegne RS prilikom imenovanja članova Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica. Da je sprovedena normalna procedura pri imenovanju Upravnog odbora, u tom slučaju bi saglasnost na sastav Kolegijuma direktora, po međunarodnom sporazumu, trebalo da da Vlada RS. Ali to je izbjegnuto nametanjem privremenog Upravnog odbora - kaže Mišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana