Нестали алат за надувавање броја жртава злочина

Горан Маунага
Нестали алат за надувавање броја жртава злочина

Бањалука - За велики број Бошњака који су нестали у Подрињу 1993. године у документацији је као датум смрти наведен 11. или 12. јул 1995. године када се догодио злочин у Сребреници, али на такве махинације никада није адекватно реаговано, изјавио је бивши члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић.

Он је истакао да је за такве случајеве одговорна бошњачка компонента у Институту за нестала лица која је у ту сврху злоупотријебила и бившег шефа сектора Централне евиденције несталих Шимуна Новаковића, који је данас предсједавајући привременог Управног одбора Института.

- Новаковић је дозволио да његов сектор пет година издаје привремене потврде о статусу несталог лица иако је њихово издавање било дозвољено само годину од формирања Института за нестала лица. У тим потврдама наведени су непровјерени подаци Федералне комисије за тражење несталих. Потврде су касније злоупотребљаване, јер су породице на основу њих у судовима своје нестале проглашавале мртвима, а као датум смрти наведен је 11. или 12. јул 1995. године у мјестима у Подрињу са циљем манипулације бројем убијених у Сребреници - каже Мишић.

Новаковић каже да су потврде издаване и прије процеса верификације, јер су породице несталих из цијеле БиХ подносиле захтјев Институту за нестала лица и добијале потврде на основу увида у евиденцију бивших ентитетских комисија.

Новаковић тврди да су поменуте потврде имале, на неки начин, привремени карактер, јер на њима пише да није обављена верификација.

- Требало је да послуже породицама за остваривање неких права. Све те особе су, без обзира на то да ли су или нису за њих издаване потврде, ушле и у процес верификације, који је потом обављен - рекао је Новаковић.

Мишић каже да је Новаковић знао да начин верификације првих 10.000 несталих у Централној евиденцији несталих није био у складу са законом и правилником, али се, каже, оглушио на његова упозорења. Новаковић тврди да за тих 10.000 верификованих постоје записници те да је у смјерницама наведено да сваки верификовани мора да има такозвани тврди досије.

Управни одбор

Милутин Мишић упозорава да ниједан закон ни међународни споразум не познају формулацију и успостављање привременог Управног одбора Института за нестала лица БиХ.

- То је учињено само зато што је то једини начин да се избјегне РС приликом именовања чланова Колегијума директора Института за нестала лица. Да је спроведена нормална процедура при именовању Управног одбора, у том случају би сагласност на састав Колегијума директора, по међународном споразуму, требало да да Влада РС. Али то је избјегнуто наметањем привременог Управног одбора - каже Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана