Нешић пријетњама изнудио асфалтирање путева?

Н. Томашевић, Д. Момић
Нешић пријетњама изнудио асфалтирање путева?

Источно Сарајево - Вршилац дужности директора “Путева РС” Ненад Нешић (39) пријављен је Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву због сумње да је натјерао директора фирме “Илиџа путеви” Добривоја Братића да асфалтира одређене путеве на подручју Илиџе и Источног Новог Сарајева, сазнаје “Глас Српске”.

Нешић је испитан у полицији у Источном Сарајеву, а вриједност посла који су урадили “Илиџа путеви” процјењује се на 150.000 КМ.

Према незваничним информацијама, Нешић је прије неког времена дошао код Братића у канцеларију и тражио асфалтирање путева за одређена физичка лица, своје људе.

- То није било планирано нити су за то била обезбијеђена средства и потребна документација. Нешић је разним пријетњама натјерао Братића да асфалтира путеве. Наводно му је и говорио да неће више бити директор фирме ако то не уради. Вријеђао га је и називао погрдним именима - казао је извор близак истрази и додао да се све дешавало непосредно прије општих избора у БиХ.

Осумњичени Ненад Нешић није желио да коментарише ове оптужбе на његов рачун, док је Добривоје Братић рекао да жели све да заборави.

- Не желим да о томе причам и дајем изјаве. Био је то ружан дан, ружно и тужно. Нека полиција ради свој посао - казао је Братић.

Из Полицијске управе Источно Сарајево, наводећи иницијале, навели су да Нешића сумњиче за кривично дјело принуда.

- Постоји сумња да је Н. Н. озбиљном пријетњом и вријеђањем принудио директора предузећа из Источне Илиџе да обави одређене грађевинске радове вриједне 150.000 КМ - саопштено је кратко из полиције, не наводећи детаље.

Ненад Нешић је иначе кадар Демократског народног савеза (ДНС). Он је предсједник Регионалног одбора странке за сарајевско-романијску регију.

Међутим, Ненад Нешић није једини директор из ДНС-а који је протеклих дана давао исказе полицији. И директор бањалучке регионалне депоније “Деп-от” Ново Грујић је у сриједу увече био на информативном разговору у Управи криминалистичке полиције МУП-а РС у Бањалуци.

Према сазнањима “Гласа Српске”, Грујић је саслушан у својству свједока, али не због сумње да је починио некакву незаконитост у предузећу којим руководи, већ због пријаве да је у недјељу учествовао у куповини гласова за поједине кандидате ДНС-а.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске за кривично дјело принуда, за које је осумњичен Ненад Нешић, може бити изречена казна од године до три године затвора.

У њему је наведено да ко другог силом или озбиљном пријетњом принуди да нешто учини биће кажњен новчаном казном или до једне године затвора.

- Ко ово дјело почини уз пријетње убиством, тешким повредама или отмицом може добити до три године затвора - наведено је у законику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана