Непал: У земљотресу погинуло више од 3.300 људи

Срна
Непал: У земљотресу погинуло више од 3.300 људи

Kaтаманду - Број погинулих у катастрофалном земљотресу, који је у суботу погодио Непал, попео се на више од 3.300 људи.

У Катмандуу, који је највише погођен, почели су да пристижу међуанродни спасилачки тимови, као и хуманитарна помоћ за престрашен народ, који ноћи проводи на улицама, преноси АФП.

Екипе опремљене тешким алатима за резање, у пратњи паса трагача стално слијећу на аеродром ван града, који је једини у функцији, јер је главни аеродром оштећен у потресу.

У званичном саопштењу власти се наводи да се за сада зна да је у змљотресу погинуло више од 3.300 људи, од којих само у Непалу 3.218, око 90 људи је изгубило живот у сусједним земљама, укључујући најмање 67 у Индији и 20 у Кини.

Главни град се налази у рушевинама, а десетине хиљада становника провело је ноћ на улици у импровизованим шаторима од палстичних фолија, који нису могли много да их заштите од јаких киша, док се подрхтавање тла наставило.

Земљотрес је изазавао лавину на Монт Евересту, која је затрпала базни логор и убила најмање 18 планинара, а у недјељу се ангажовани хеликоптери да спасавају најтеже повријеђене.

На планини је било на стотине иностраних планинара, који су се окупили на почетку годишње сезоне успона, тако да праве размјере катасрофе није било могуће процијенити, јер су комуникације у биле у прекиду.

Ситуација у земљи је погоршана због нестанка струје, а телефонска мрежа је дошла до тачке пуцања. Непалска влада је саопштила да појачава напоре да помогне удаљеним подручјима, која су ближе центру потреса.

"Наш фокус је на спасавњу" казао је портпарол Минситарства унутрашних послова Лаксми Прасад за АФП. Он је доао да ће у далеким подручјима, у регионалном центру бити стациониран велики хеликоптер и један мањи, који ће пуржати помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана