Неопходно ојачати границе и спријечити надирање илегалних миграната у БиХ

ATV
Неопходно ојачати границе и спријечити надирање илегалних миграната у БиХ

Неопходно је да се ојачају границе и спријечи надирање илегалних миграната у БиХ – пише то у Информацији Министарства безбједности, коју је лично потписао Драган Мектић, а данас је и усвојена на Савјету министара БиХ.

МУП Републике Српске требало би да упути још 40 полицајаца, који ће са Граничном полицијом обезбјеђивати најкритичније граничне појасеве БиХ. Мигранти који су већ на подручју Унско–санског кантона, барем према усвојеној Информацији, ускоро би требало би да буду смјештени у просторе бившег предузећа Бира, а усвојена је и примопредаја касарне Ушивак у Хаџићима. 

О начинима рјешавања мигрантске кризе новинари су мало шта сазнали. Једини саговорник био је министар спољње трговине Мирко Шаровић, јер је министар безбједности Драган Мектић одлучио да након сједнице  напусти просторије и не говори о проблему који је у његовој надлежности. 

"Тај дио, ја мислим да ће вам информацију дати господин Мектић. Информација је прошла, и заиста не би имало смисла да можда ја сада интерпретирам те детаље. Информација је била врло садржајна, опширна, потрошили смо поприлично времена, тако да то препуштам њему", рекао је Мирко Шаровић, министар спољње трговине и економских односа  БиХ.

Министарство безбједности се и према Информацији која је усвојена још половином маја требало побринути да ојача бх. границе. На граници са Цном Гором, како сазнајемо из Граничне полиције БиХ, за сада се ситуација смирила. Поручују да је и даље најкритичнији дио БиХ који граничи са Србијом.

"Можемо рећи да је комплетна граница са Србијом оптерећена и све је већи број миграната који покушавају ући у Босну и Херцеговину, али посебно дакле полицијски службеници Граничне полиције заједно са МУП-ом Републике Српске, Дирекцијом за координацију полицијских тијела и Државне агенције за истраге и заштиту базирани су на граничним појасевима на подручју градова Зворника, Чајнича, Вишеграда и Бијељине", каже Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције Босне и Херцеговине.

Директор полиције Дарко Ћулум потврдио је да је прилив миграната повећан и у Српској. Нагласио је да Република Српска нема капацитета за задржавање миграната на својој територији, али и да је њихова намјера углавном улазак у Унско-сански кантон.

"Присуство миграната је иначе заступљено на подручју свих полицијских управа. Ево сад видимо да их је  повећано на подручју општине Приједор, односно Полицијске управе Приједор. И даље остаје ства и закључак Владе Републике Српске да Република Српска нема ни услова ни капацитета да прими мигранте, тога се држимо и тога ћемо се држати. Ми појачано радимо кад је у питању активност полицијских службениак на терену и што се тиче откривања и проналаска миграната", рекао је Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске.

Од јануара до краја октобра, Служби за послове са странцима пријављена су 20.782 незаконита мигранта на територији БиХ. Намјеру за подношење захтјева за азил у том периоду исказало њих 19.625, док их је 1.310 поднијело захтјев за азил. Највише их је из Пакистана, Ирана, Сририје, Ирака, Либије и Авганистана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана