Неопходан јединствен српски одговор Изетбеговићу

Срна фото: В. Стојаковић
Неопходан јединствен српски одговор Изетбеговићу

Бањалука - Лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић сагласили су се данас да је неопходно одржати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој би било постигнуто јединство свих политичких представника Срба у БиХ након одлуке бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да поднесе захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

"Бошњаци, ако желе да успије БиХ, морају да схвате да постоји српски народ и да би требало функционисати у складу са Дејтонским мировним споразумом", поручио је Додик и нагласио да Изетбеговић својим понашањем ризикује функционисање и постојање БиХ.

Он каже да очекује да већ у уторак, 21. фебруара, буде одржана сједница Народне скупштине на којој би било расправљано о актуелној политичкој ситуацији и положају Републике Српске.

Додик је, након састанка са Павићем и Ђокићем у Бањалуци, рекао да су се коалициони партнери сагласили да је потребно одржати састанак са руководством Србије на којем би били презентовани ставови Републике Српске.

"Сматрамо да је све ово доказ да је бошњачки политички круг антисрпски, усмјерен против Републике Српске и њеног постојања и да је ово само једна у низу мјера које предузимају у континуитету да би Српску оспорили на било ком нивоу. Они такву политику не скривају", нагласио је Додик.

Он каже да је, због свега, неопходно политичко јединство у Републици Српској.

"Познато је да на међународном плану било шта што долази из БиХ мора да има снагу заједничке одлуке. Покушај злоупотребе, да се на овакав начин одржи политичка и медијска пажња и тензија, коју желе Бошњаци, није одлука заједничких институција БиХ, као ни захтјев за ревизију пресуде", рекао је Додик.

Он напомиње да Изетбеговић, и људи које је окупио на мјесту гдје је истакнута табла о претходном рату, имају лоше намјере и желе да крше Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ.

"Због тога је потребно да на сједници Народне скупштине Републике Српске прецизирамо све опасности по Српску и на тај начин обезбиједимо јединство у наступу на заједничком нивоу. Ово није вријеме да било ко од нас покуша прибавити политичке поене", сматра Додик.

Према његовом мишљењу, разложне су дебате које води са Изетбеговићем ради заштите интереса Републике Српске.

"Са многим бошњачким политичким лидерима сам имао контакте - од Алије Изетбеговића, Хариса Силајџића, Златка Лагумџије, до Бакира Изетбеговића. Многи су сада ван политике, а побиједио сам њихове политике које су се односиле на реформу полиције, затим Устава, па до многих притисака међународне заједнице и све оне које су биле усмјерене против Српске. Овдје није ријеч о личностима, него о политикама којима се жели обесправити Српска", рекао је Додик.

Он сматра да на сједници Народне скупштине Републике Српске морају заједнички бити донесене одлуке о свим важним пшитањима, међу којима су статус судија странаца у Уставном суду БиХ и реформа правосуђа које је конституисано ван Устава.

"Сагласни смо да сутра или у уторак, 21. фебруара, буде одржан састанак свих политичких лидера у Републици Српској и са нивоа БиХ и да буду усвојени заједнички закључци, а онда да буде одржана скупштинска сједница", каже Додик.

Он је изразио задовољство што је на адекавтан начин реаговано у Представничком дому парламента БиХ и показано да без Срба нема одлука у БиХ.

"То ће бити кључно питање у будућности. Без нас нема одлуке на нивоу БиХ, а није ријеч о бојкоту. Наши посланици ће бити тамо, али неће гласати о дневном реду, нити о било чему другом, што ће бити у закључцима лидера и Народне скупштине Републике Српске. То би морало да натјера бошњачку страну да поштује чињеницу на који начин се овдје одлучује, јер је декаденција била тренутак насиља високих представника, а срамно је данашње саопштење ОХР-а којем није важно што Бошњаци крше Дејтонски споразум", рекао је Додик и напоменуо да је сада важно видјети колико је значајно ентитетско гласање.

Он сматра да је БиХ данас постала терет свима и камен око врата развоја економије.

"Вријеме је да сједнемо и разговарамо на који начин изаћи из свега овога. Мислимо да враћање изворним рјешењима из Дејтонског споразума може бити подстицај некој будућности БиХ, али ако се настави са Изетбеговићевом самовољом, не видим разлога зашто би то неко трпио", поручио је Додик.

Наставак злоупотребе БиХ у Бошњачке сврхе

Бошњачко-муслиманска ревизија пресуде против Србије, у режији Бакира Изетбеговића, а све у име БиХ, недвосмислен је доказ да је бошњачка политичка, интелектуална и вјерска елита антисрпски оријентисана и да је ово наставак злоупотребе БиХ у бошњачке сврхе, закључено је на данашњем састанку лидера владајуће коалиције коју чине СНСД, ДНС и СП.
На састанку, коме су присуствовали предсједници СНСД-а, ДНС-а и СП-а Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић, одржаном у Бањалуци, оцијењено је да је због тога ова криза можда и посљедњи тренутак да се ствари врате у Уставом и законом предвиђене процедуре, а да је алтернатива јасна.

"Једнострани акт бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, поднесен у име БиХ и мимо воље српског и хрватског члана Предсједништва, директно су кршење анкеса 4 Дејтонског мировног споразума, на коме почива БиХ", закључено је на састанку.

Коалиција СНСД-ДНС-СП чврсто је опредијељена за очување Дејтонског мировног споразума и права и обавеза које Република Српска има по том споразуму.

Права и обавезе које проистичу из тог споразума једнако обавезују и други дио БиХ, али и заједничке институције формиране анексом 4 односно Уставом БиХ.

Коалиција СНСД-ДНС-СП сматра да је неопходно што прије сазвати састанак свих лидера политичких партија из Републике Српске, на којем би се расправљало о актуелној политичкој кризи изазваној самовољом бошњачког члана Предсједништва, али и о осталим питањима која оптерећују функционисање заједничких институција.

Са састанка који би окупио све лидере из Републике Српске изразило би се очекивање за заједнички састанак са руководством Републике Србије, како би и Република Србија, као један од гараната Дејтонског споразума била упозната о ситуацији у функционисању институција БиХ и недвосмисленом кршењу Дејтонског споразума.

"Сагласни смо да се што хитније сазове сједница Народне скупштине на којој би се конципирале политике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ и донијели обавезујући закључци о дјеловању представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ. Интересе Републике Српске потребно је артикулисати у највишем законодавном тијелу Српске и проводити их у заједничким институцијама БиХ", закључено је на састанку.

Лидери владајуће коалиције у Српској оцијенили су да треба сазвати сједницу Сената Републике Српске како би се о овој кризи, али и њеном превазилажењу изјаснила и академска заједница Републике Српске, која је укључена у ово савјетодавно тијело.

"Очекујемо и да Предсједништво БиХ опозове амбасадора БиХ у Хагу. Због узурпације заједничких институција БиХ од Бошњака - муслимана, неопходно је да српски представници у тим институцијама, било да су дио власти или опозиције, престану да учествују у одлучивању тих институција, све док се не ријеше отворена питања која оптерећују функционисање БиХ, попут ревизије пресуде против Србије, питања рада страних судија у Уставном суду БиХ, неуставног функционисања Суда и Тужилаштва БиХ", договорено је на састанку лидера владајуће коалиције у Српској.

Додик, Павић и Ђокић сматрају да је неопходно покренути кривични поступак против бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића пред правосуђем Републике Српске или Федерације БиХ због подривања Устава БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана