Необавијештенима додатни рок за регистрацију некретнина у Федерацији

Необавијештенима додатни рок за регистрацију некретнина  у Федерацији 10.12.2017 11:05 | Срна

Сарајево - Грађани БиХ који живе у иностранству и нису чули за Пројекат регистрације некретнина у Федерацији БиХ могу да се јаве на оглас и од тог момента даје им се рок од 60 дана да заврше процедуру у вези са уписом некретнина, изјавио је Срни директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић.

Према његовим ријечима, до сада је Пројектом регистрације некретнина обухваћено 56 општина, а у 33 је започето успостављање земљишне књиге на основу катастарских података.


Он је истакао да грађани српске националности у БиХ, али и сви остали, немају никаквог разлога за бригу и страх због овог пројекта и одбацио као дезинформацију тврдњу да се у ФБиХ, уколико се у року од шест мјесеци нико не јави за регистрацију некретине, она уписује на државу.

„Свако зло, па и та дезинформација, има своју добру страну јер се људи сада информишу за своје некретнине. Ми смо слали обавјештења путем Радија Републике Српске, Радија Стари Град и БХ радија“, рекао је Обрадовић.

Он је навео да Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове покушава да дође до сваког грађанина, те појаснио да сви који пропусте рок од 60 дана имају могућност да затраже продужење рока на 90 дана.

Обрадовић је подсјетио да је Пројекат регистрације некретнина започет у септембру 2013. године и завршава се крајем јануара 2020. године, а циљ му је усаглашавање катастарских и земљишно-књижних података у урбаним срединама ФБиХ.

Обрадовић је изразио задовољство због чињенице да је до данас кроз овај пројект у ФБиХ више од 370.000 власника ријешило питање књижења својих некретнина.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове каже да су повратна реаговања грађана са терена о овом пројекту изразито позитивна.

Он је поновио да се у цијелости искључује било каква могућност уписа некретнине на државу ако у постојећим евиденцијама земљишне књиге или катастра држава није уписана као власник или посједник.

„Процедуру успостављања земљишне књиге спроводе општински судови у складу са Законом о земљишним књигама“, поновио је Обрадовић.

Он је напоменуо да су општине, кантони, ентитети и БиХ странке у поступку, као и сви остали.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица