Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске: СДС тужбом покушао да спријечи пораз на изборима

Ведрана Кулага
Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске: СДС тужбом покушао да спријечи пораз на изборима

СДС је покушао да ми наруши слободу избора јер им је страх помутио расуђивање па су ме тужили и тражили да будем скинут са листе за Парламент БиХ, јер добро знају да су на тој листи много јачи људи од оних које су они понудили и да ће на крају креирати српску слогу која недостаје сада у Сарајеву, казао је за “Глас Српске” предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Апелационо одјељење Суда БиХ одбацило је жалбу СДС-а који је сматрао да Стевандић, као лидер друге странке, не можете бити носилац компензационе листе СНСД-а, док он са друге стране у том потезу СДС-а види покушај освете, али и велики страх.

- Мотив СДС-а је био и велики број личних гласова које имам, напредовање ове странке која је то урадила и на рачун СДС-а и њихове политике напуштања националног правца, те на рачун других опозиционих странака. Ово схватам као једну врсту страха, осветничких акција, али не схватам да се СДС толико обрукао да је то покушао да ради путем Суда БиХ и поред свих критика на рачун тог суда. На крају му се СДС обратио за помоћ - казао је Стевандић у интервјуу за наш лист.

ГЛАС: Ваша позиција на компензационој листи СНСД-а је изазвала доста полемика и спекулација да то није наишло на одобравање дијела СНСД-а?

СТЕВАНДИЋ: То је био договор врха Уједињене Српске и СНСД-а за који сви знамо дуже од године. Тражимо најбоље људе за Сарајево. Сабирамо гласове и правимо најјачу српску репрезентацију која је у најбољим односима са РС. Могу само да изразим жаљење што ту нису и друге партије из владајуће коалиције, али се надам да ће остварити добре резултате.

ГЛАС: Донедавно сте истицали да се видите у РС, односно у Бањалуци, а не у Сарајеву. Због чега промјена?

СТЕВАНДИЋ: Процијењено је да ћу за Српску најкориснији бити у Сарајеву, а Бањалука ће бити сигурна. У Народну скупштину РС ће доћи бољи од мене из Уједињене Српске, а надам се да ћу у Сарајеву бити много бољи од оних који су сада у власти.

ГЛАС: Видите ли се у Парламенту БиХ као посланик или у руководству те институције, односно у Колегијуму?

СТЕВАНДИЋ: То је ствар договора, а опет у интересу РС.

ГЛАС: Да ли сте сигурни у побједу коалиције коју предводи СНСД на предстојећим изборима?

СТЕВАНДИЋ: Увијек говорим да треба да одредимо оне кандидате којих се Сарајево највише боји и који имају највећу подршку из Српске. Јасно је да ће Милорад Додик и Жељка Цвијановић добити највеће повјерење Срба. По том принципу ће они који имају највеће повјерење Бошњака, као Вукота Говедарица, Младен Иванић, Драган Мектић и остали, добити најмање повјерење Срба.

ГЛАС: Зашто би, конкретно, Сарајево требало Вас да се плаши?

СТЕВАНДИЋ: Досљедан сам принципима на којима је настала РС. Мале су разлике између мојих говора са почетка деведесетих година и сада. Ми тамо требамо најобразованије људе, са озбиљним политичким искуством и који не могу бити поткупљени ни застрашени. Све супротно од онога што имамо сада у Савјету министара и другим тијелима. Ништа лоше ни ружно не желим Бошњацима и Хрватима, а мој долазак биће само подвлачење црте на нечије наде да ће наћи подобне Србе. Чим нешто буде против интереса РС имаћемо јасан одговор, што до сада није било.

ГЛАС: Ако политички блок којем припадате на изборима освоји већину гласова, да ли ће понудити СДС-у и осталима сарадњу да би репрезентација била комплетна?

СТЕВАНДИЋ: Спреман сам, али ови људи које су истурили су управо они који су уништили заједничко дјеловање, али је могуће и ако те партије, када доживе велики пораз, промијене руководства и начин рада те се врате нормалној националној линији политике бићу срећан да први предложим тај начин сарадње. И птице знају да постоје два политичка блока. Да је један концепт подаништва Савеза за промјене, а други да сачувамо Српску и евентуално вратимо надлежности. Грађани тачно знају која је слика добра, а која лоша. На овој доброј је Уједињена Српска.

Промјене у руководству странке

ГЛАС: Какав је тренутни рејтинг Уједињене Српске?

СТЕВАНДИЋ: Стојимо никад боље. Препознатљиви смо, имамо јасан политички и економски програм и поносан сам што тренутно предводим такву организацију, а у будућности намјеравам да то не буде странка једног лица него странка у којој ће се предсједници мијењати након изборних циклуса.

ГЛАС: Да ли то значи да нећете остати на челу странке након октобра?

СТЕВАНДИЋ: За сада хоћу, али у будућности не желим да важи правило да онај ко оснује странку буде њен предсједник док странка постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана