Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске и потпредсједник Народне скупштине РС: РС спасава побједа патриотског блока

Ведрана Кулага
Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске и потпредсједник Народне скупштине РС: РС спасава побједа патриотског блока

Циљ Уједињене Српске је апсолутна заштита Српске и њених интереса, а то је и суштина концепта патриотског блока који представља једини прави пут за РС, рекао је лидер те партије и потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

- РС морамо да бранимо институционално, а имена одређује народ. То је алфа и омега сваке политике - каже Стевандић.

ГЛАС: Како оцјењујете политичку ситуацију у РС и БиХ?

СТЕВАНДИЋ: Као народ нисмо научили да је најважније да се сами чувамо и да нам остане што више самосталности. Ми заговарамо да на изборима буде изабран онај кога Сарајево најмање воли. Свјесни смо да има проблема у РС и не хвалимо оне који припадају владајућем блоку, а лоше раде, али када то мјеримо са Сарајевом, видимо да је тамо три пута горе. Не можемо да рушимо у Бањалуци оно што је боље у интересу онога што је горе у Сарајеву. Разлика у концептима биће ове године најочигледнија у РС. Учешће у патриотском блоку је одраз концепта да морамо спасити територију, народ и уставно уређење. Ако било шта од тога изгубимо, будућност ће бити неизвјесна. Многи се не баве том анализом јер се баве дискредитацијом својих противника.

ГЛАС: На кога мислите када говорите о дискредитацији?

СТЕВАНДИЋ: Већина странака је из Савеза за промјене, али има и других. Зато је политика скренула у прљавштину, а не у нуђење алтернатива. Политика предсједника РС, која је утемељена на заштити уставних капацитета, укрстила се са оним што трасирамо као наш пут. Умјесто да нас разумију, етикетирају нас да смо филијала СНСД-а, што је подметање и показује огроман страх Савеза за промјене.

ГЛАС: Како су замишљене контуре патриотског блока?

СТЕВАНДИЋ: Тај блок је већ видљив кроз одлуке и гласање. Један од примјера је градња објеката за МУП РС у Залужанима и видјели смо ко је био против тога. Ти нису у патриотском блоку као ни министри који су напали куповину оружја за МУП РС, а нису видјели куповину оружја и припреме за то у кантонима у ФБиХ. Не може бити неко у том блоку ко је РС одузео 740 милиона марака за развој, ко се не одазива састанцима код предсједника РС, а сутрадан разговара са лидером СДА. Није битно ко је предсједник РС, већ однос према институцијама, али све се посматра кроз име и презиме и као врста политичког непријатеља.

ГЛАС: Колико је та подијељеност лоша за РС и да ли је могућ минимум сарадње политичких блокова?

СТЕВАНДИЋ: Позивали смо СНСД и СДС да разговарају. СДС то није прихватио. Народ суштински није подијељен и увијек се одазива на јединство, али не и политичари који су се отуђили од народа. Изгубили смо четири године развоја и не смијемо себи дозволити да РС изгуби још четири. Ако народ буде мислио главом, а вјерујем да хоће, неће бити подјеле и избори ће завршити великом побједом патриотског блока. Побједа ће бити добра и за Бошњаке јер неће очекивати да се појаве они њима по вољи и више ће се бавити својим политичарима.

ГЛАС: Какву изборну кампању очекујете с обзиром на већ присутну реторику на политичкој сцени?

СТЕВАНДИЋ: Веома тешку, прљаву и са пуно подметања, а ако је судити по нервози и коришћењу институција, посебно Министарства безбједности БиХ, у предизборне сврхе.

ГЛАС: Да ли је тачно да би Ваша странка и СНСД могли имати заједничку листу за Парламент БиХ?

СТЕВАНДИЋ: То је једна од могућности, а одлуку ће ускоро донијети органи странака. РС у Сарајеву мора имати репрезентацију са најбољим играчима који играју за репрезентацију, а не за своје политичке партије или друге факторе.

ГЛАС: Лани сте са СНСД-ом усагласили платформу за јачање РС. Шта је до сада урађено?

СТЕВАНДИЋ: Подржали смо кандидатуру Милорада Додика за Предсједништво БиХ. Он би био најподобнији члан јер би биле послате поруке да онај ко је најчвршћи у заступању ставова РС буде у Сарајеву, а у Сарајеву би схватили да ће увијек бити изабран онај ко има најмању њихову подршку. Када би остало као сада, остала би подјела.

ГЛАС: На којој позицији себе видите послије избора ако то омогући изборни резултат?

СТЕВАНДИЋ: РС је моје прво опредјељење и изнад свега је интерес РС. Странка има кадар за све позиције у БиХ.

Правци кампање

ГЛАС: На чему ће Уједињена Српска базирати кампању?

СТЕВАНДИЋ: Први правац је национална политика која разумије регионалне и међународне процесе и која је најбоља за РС, а не најбоља факторима којима тренутно служи Савез за промјене. Други правац се односи на економску политику коју ћемо водити потпуно независно, без договора са другима.

ПДП и НДП се перу у РС

ГЛАС: Зашто једини нисте гласали за закључак парламента РС у вези са извјештајем о тражењу несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, због чега сте дошли на мету критика из ПДП-а?

СТЕВАНДИЋ: Нисам гласао против, а остало је мање битно. Веома је ружно што ПДП и НДП покушавају да се оперу у РС подржавајући те закључке, а исте те закључке стално руше у институцијама БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана