Nemar činovnika plaćen milionima

Marijana Miljić
Nemar činovnika plaćen milionima

Sarajevo - Novac iz budžeta institucija BiH bespovratno nestaje na osnovu izgubljenih sudskih sporova čiji su uzroci često propusti poput pogrešnog tumačenja zakona ili nedostatka analize i komunikacije između činovnika.

Prema evidenciji Ministarstva finansija i trezora BiH prošle godine je na osnovu sudskih sporova isplaćeno 8,32 miliona KM što je uvećanje za čak pet miliona ili 153 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na velike troškove nastale zbog izgubljenih sporova, koji su često mogli biti izbjegnuti, upozorila je Kancelarija za reviziju institucija BiH nakon ponovljene kontrole rada institucija za 2015. godinu. Revizori su naglasili da posebno zabrinjava rast isplata na osnovu radnih sporova navodeći da usljed nedovoljne saradnje nadležnih institucija u slučajevima velike vrijednosti nisu izbjegnuti dodatni troškovi. Upozorili su da godinama nema rješenja ni za niz propusta u javnim nabavkama zbog čega je takođe pokrenut veliki broj tužbi.

- Sporovi na osnovu rada su i dalje značajan faktor odliva sredstava imajući u vidu njihovu brojnost. Iznos isplaćen po ovom osnovu je i u 2015. godini bio u porastu. Uzrok radnih sporova u najvećem broju slučajeva je pogrešno tumačenje ili primjena propisa. Nedovoljno precizni pravni propisi koji regulišu pitanja isplate naknada za prevoz na posao, troškove smještaja i odvojenog života, regres i drugo ili njihovo ad hok tumačenje predstavljaju osnov za sudske sporove koji odnose značajan novac - istakli su revizori preporučivši odgovornima da postupaju u skladu sa mišljenjem nadležnih tijela i institucija.

Revizori su kao primjer loše komunikacije između institucija predočili kroz spor koji je "Hit hod" iz Laktaša pokrenuo protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog nadoknade štete za oduzetu akciznu robu. Nakon pravosnažne presude firmi iz Laktaša je isplaćeno čak 1,58 miliona KM na osnovu glavnog duga i 1,49 miliona maraka kamata.

- Uvidom u dokumentaciju UIO utvrđeno je da je tokom postupka nerijetko dolazilo do nesporazuma u komunikaciji između UIO i Pravobranilaštva BiH. Nesporazumi se ogledaju u neblagovremenom dostavljanju sudskih akata, a nismo se uvjerili da su Pravobranilaštvo i UIO usaglasili stavove za svako pojedinačno postupanje pred sudom. Imajući u vidu visinu potraživanja, period trajanja i kompleksnost postupka do ovakvih problema nije smjelo doći - istakli su revizori.

U izvještaju revizora istaknuto je i da javne nabavke, kao i prethodne godine, često rezultiraju parničnim postupcima.

- Uzrok je najčešće nepravilno postupanje pri izradi tenderske i prateće dokumentacije. Pogrešno tumačenje i primjena Zakona o javnim nabavkama, planiranje nabavki i izvršenje planova i dalje predstavljaju ozbiljan problem za čije rješavanje je potreban adekvatan pristup, koji je i lani izostao - upozorili su revizori.

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević kaže da je u posljednje vrijeme uvedeno reda u ovu oblast, ali da je ostalo još mnogo prostora za napredak.

- BiH gubi previše novca zbog radnih sporova. Najveća odgovornost za to je na odgovornom licu u instituciji koja je proizvela štetu po budžet institucija BiH. Na osnovu izvještaja revizora otvarane su istrage, ali su na kraju ti slučajevi obično padali u vodu - navela je Pandurevićeva i dodala da treba ići ka mirnom rješavanju radnih sporova kako bi šteta po budžet bila manja.

Planirali šest, isplatili 8,2 miliona

Revizori ističu da su prilikom planiranja obaveza na osnovu pravosnažnih presuda u budžetu za 2015. godinu korišćene projekcije Pravobranilaštva BiH, pa je prvobitno bilo planirano šest miliona KM. S obzirom na povećan broj isplata planirana suma je premašena pa je došlo do povlačenja novca iz budžetske tekuće rezerve za ove namjene tako da je korigovana budžetska stavka za isplatu odštete iznosila 8,23 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana