Nema vanrednih kontrola na granici

nezavisne.com
Nema vanrednih kontrola na granici

Gradiška, Banjaluka - Navodne pooštrene kontrole pri ulasku bh. državljana u Hrvatsku, odnosno EU, koje su proteklih dana izazvale niz otvorenih pitanja i nedoumica među samim građanima, zapravo nisu ni planirane, kako je to nedavno procurilo u javnost, potvrdili su nadležni.

Dok hrvatski graničari tvrde da se u njihovom radu nije ništa promijenilo, prema informacijama iz Granične policije BiH može se zaključiti da pojačane kontrole sprovode samo nad licima koja se mogu dovesti u vezu sa nezakonitim ponašanjem, a što je oduvijek i bila praksa.

Iz hrvatskog MUP-a kazali su nam da se odmah nakon ulaska Hrvatske u EU počelo sa nadzorom državnih granica u skladu sa standardima i procedurama EU. I to je sve, bar zasad.

"Granična policija Hrvatske trenutno ne uvodi dodatne mjere u nadzoru državne granice, no pripravna je i organizacijski i tehnički primijeniti pojačane mjere granične kontrole ukoliko to bude propisano EU zakonodavstvom", kazali su "Nezavisnim" u MUP-u susjedne države.

Hrvatska je, podsjetimo, postala član EU još u julu 2013. godine i od tada je, uz hrvatsko zakonodavstvo, počela i primjena direktiva i uredbi EU, uključujući i Uredbu (EZ) broj 562/2006.

"Mjere najavljene kroz medije, koliko je nama poznato, u ovome trenutku nisu dio službenih inicijativa za promjenom Uredbe (EZ) broj 562/2006, već medijska interpretacija", pojašnjavaju iz MUP-a Hrvatske.

Istovremeno, i graničari u BiH, može se lako zaključiti iz informacija koje su nam dostavljene, zasad ne namjeravaju detaljnije "češljanje" građana.

"Granična policija BiH ne raspolaže zvaničnim informacijama koje se odnose na odluke Evropske komisije o izmjeni načina kontrolisanja putnika od strane graničnih službi nadležnih za kontrolu ulaska putnika na prostor EU ili šengenski prostor", kaže Sanela Dujković, portparol GP BiH.

Ističe da Granična policija BiH tokom graničnih provjera lica koja ulaze ili izlaze iz BiH primjenjuje važeće zakonske i podzakonske propise BiH.

"U posljednje vrijeme nije bilo značajnijih izmjena tih propisa, koje bi se suštinski odrazile na način i vrijeme trajanja graničnih provjera", precizirala je Dujkovićeva.

Inače, mediji, koji su javili da će na granicama Hrvatske sa Srbijom i BiH uskoro biti uvedene strože kontrole, pisali su da je to zbog novih mjera u borbi protiv terorizma u EU, a naše bezbjednosne strukture poručuju da i u tom segmentu, uslovno rečeno, drže sve konce u rukama.

"Razmjenjuju se informacije sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u zemlji i inostranstvu u vezi s prelaskom državne granice lica koja se mogu dovesti u vezu sa nezakonitim ponašanjem. Tako GP BiH ima kontinuiranu i redovnu komunikaciju s OSA u vezi s dostavljanjem podataka o licima za koja postoji poseban sigurnosni interes, a prema takvim licima se poduzimaju i pojačane granične kontrole", uvjerava Dujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana