Нема услова за затварање OHR-а, Русија није подржала Коминике

Срна
Нема услова за затварање OHR-а, Русија није подржала Коминике

Сарајево - Високи представник за БиХ Валентин Инцко рекао је данас да у БиХ нема потребног напретка да би OHR био затворен и истакао да текст коминикеа са сједнице Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/ у БиХ није подржао представник Русије.

Инцко је као један од разлога за то навео неслагање са формулацијом у вези са НАТО-ом.

 


"Ми смо у коминикеу имали неку формулацију која је гласила да НАТО државе и Јапан подржавају Мапу пута и то је њима сметало", навео је Инцко.

Инцко је на конференцији за новинаре, након сједнице Управног одбора PIC-а, рекао да су у појединим областима у БиХ неслагања све дубља, због чега је дошло до успоравања, па чак и потпуне стагнације реформи.

Он је навео да се морају спровести предстојећи избори у БиХ и да треба измијенити изборно законодавство, посебно када је ријеч о избору делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ да не би дошло до "мостаризације".

"OHR неће реаговати на измјену изборног законодавства у БиХ и неће наметати изборни закон. То је у надлежности домаћих актера", поручио је Инцко.

Он каже да је на састанку PIC-а разговарано о могућим политичким рјешењима и идентификовани су проблеми.

Први замјеник високог представника у БиХ Денис Херн сматра да о изборном законодавству треба да се договоре домаћи политички актери који за то имају довољно времена.

Он је навео да је Управни одбор PIC-а позвао власти у БиХ да појачају регионалну сарадњу.

Херн каже да је на данашњем састанку било ријечи и о борби против корупције и криминала, а констатовано је и да власти у БиХ треба да нађу дугорочна рјешења за проблеме у образовању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана