Nema ukidanja ustanova na koje se troše milioni

Darko Momić
Nema ukidanja ustanova na koje se troše milioni

Banjaluka/Sarajevo - Uprkos gromoglasnim najavama funkcionera Saveza za promjene da će po dolasku na vlast ukinuti nepotrebne institucije, agencije i ustanove na nivou BiH, poslije skoro četiri godine njihove vladavine to pitanje nije stavljeno ni na dnevni red zajedničkih organa, te naravno nijedna od institucija nije ukinuta.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vrlo brzo nakon preuzimanja te funkcije u novembru 2014. godine javno je poručio da “u BiH imamo državne institucije koje postoje godinama, a koje do sada nisu ništa uradile”.

- Jedna od takvih je, primjera radi, Komisija za koncesije BiH, koja postoji 12 godina i u kojoj radi puno ljudi, a koja još nije dala nijednu koncesiju. Moj stav je da je potrebno smanjiti javni sektor, ali za to mora postojati odlučnost vrha - poručio je tada Ivanić.

Međutim, ne samo da ta odlučnost nije pokazana za skoro pune četiri godine Ivanićeve vladavine, već ni on, ni bilo ko drugi iz Saveza za promjene više nije uopšte postavljao pitanje svrsishodnosti postojanja bilo koje institucije na nivou BiH, pa ni Komisije za koncesije. Godišnji budžet ove komisije je oko milion maraka, njeno sjedište je u Banjaluci i pored sedam članova u komisiji radi još desetak ljudi, a na plate bude potrošeno više od tri četvrtine ukupnog budžeta.

Pored Komisije za koncesije bilo je govora i o ukidanju Agencije za poštanski saobraćaj BiH, kojom rukovodi vijeće od tri člana i čiji je godišnji budžet oko 600.000 KM. Na sajtu agencije je navedeno da ona “obavlja regulatorne aktivnosti u oblasti poštanskog saobraćaja i djeluje u interesu BiH”, iako nije jasno šta je u stvari njen posao, pošto je nadzor u oblasti poštanskog saobraćaja u nadležnosti entiteta.

Niko više ne spominje ni ukidanje Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH ili Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, iako je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta i kantona.

Poslanik NDP-a u Parlamentu BiH Momčilo Novaković kaže da je moglo i trebalo da bude pokrenuta inicijativa za ukidanje pojedinih institucija na nivou BiH, ali ističe da ona gotovo sigurno ne bi dala rezultat.

  • Da bi bila ukinuta bilo koja zajednička institucija potrebna je saglasnost i Republike Srpske i FBiH. Sigurno je da bi se svi predstavnici RS lako dogovorili o tome, ali nije realno da će iz FBiH dati saglasnost za ukidanje bilo koje institucije sa sufiksom BiH, bez obzira na to što je njeno postojanje potpuno nesvrsishodno, poput recimo te Komisije za koncesije BiH. Političke partije iz FBiH ne žele da animiraju svoju javnost i objasne zašto neke institucije samo uzalud troše pare zato što gube političke poene čim pomenu ukidanje bilo čega na nivou BiH, a u korak s njima idu i predstavnici međunarodne zajednice kod kojih takođe ne postoji volja za ukidanje bilo čega na nivou BiH - kaže Novaković.

Novi članovi

Umjesto ukidanja Komisije za koncesije BiH, koje su najavljivali iz SzP-a, Savjet ministara je na 143. sjednici, održanoj 23. maja, usaglasio prijedlog za imenovanje novih članova ove komisije i uputio ga Parlamentu BiH. Za članove iz RS su predloženi Milomir Amović, Zoran Đerić i Mensur Šehagić, iz FBiH Mirsad Džaferović, Anto Matić i Dragan Milović, a iz Brčko distrikta Adnan Adilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana