Nema ujedinjenja ljevice po Komšićevim uslovima

nezavisne.com
Nema ujedinjenja ljevice po Komšićevim uslovima

Sarajevo - Predsjedništvo Socijademokratske partije (SDP) BiH odbilo je danas prijedlog Demokratske fronte (DF) o ujedinjenju stranaka ljevice, koji predviđa i ukidanje SDP-a, imena i grba ove partije, te donijelo dva seta zaključaka koji se tiču mogućnosti nastavka pregovora o ujedinjenju, te odgovora DF-u Željka Komšića.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, nakon sjednice je kazao kako je opći zaključak da ne može biti razgovora o ukidanju, što je, uz ostalo, bio uslov DF-a o ujedinjenju.

"Uslovi koji su ponuđeni o ujedinjenju, a što podrazumijeva gašenje postojećih političkih subjekata, su nerealni", obrazložio je Nikšić glavni zaključak Predsjedništva SDP-a.

On je rekao da su iz medija saznali o nastojanju za ujedinjenjem građanskih stranaka, te da su potom dobili i zvaničan dokument.

"SDP je u međuvremenu napravio i sastanke organa. Dobili smo izjašnjavanje 84 naše organizacije. Ovaj period smo iskoristili da se usaglasimo i s predstavnicima akademske zajednice. Ukratko, nismo se bazirali samo na uskostranačke poluge", obrazložio je Nikšić odluku SDP-a. Istakao je da se prvi set zaključaka odnosi na ujedinjenje, a drugi kad je riječ o saradnji građanskog bloka.

"Predsjedništvo je donijelo šest zaključaka. Prvi i osnovni je da o ukidanje SDP BiH ne može biti razgovora. Uslovi koji su ponuđeni za ujedinjenje, a što podrazumijeva gašenje postojećih političkih subjekata su nerealni. Poslije 108 godina tradicije to je potpuno neprihvatljivo. Sam prijedlog kojim se ostvaruje određena medijska pozicija je sračunat, a ne ozbiljan prijedlog. Odluka svih organa je jednoglasna", rekao je Nikšić. Potvrdio je da je Predsjedništvo SDP-a zaključilo kako bi bilo spremno za saradnju prije i poslije izbora, te da pozivaju i druge političke subjekte koji dijele iste vrijednosti i žele se suprotstaviti aktuelnim vladajućim strankama.

"Želimo vrlo jasno reći da na ovaj način pozivamo DF da u predizbornoj i postizbornoj saradnji demonstrira izlazak iz vlasti u USK, gdje su zajedno sa SDA", istakao je Nikšić. Između ostalog, SDP je pozvao Komšića da povuče svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, što bi bilo u duhu potpunog povjerenja i jačanja svih stranaka građanskog bloka.

Na sve ovo danas se kratko očitovao sam Komšić, navodeći kako mu nije jasno šta SDP radi.

"Prvo su imali prijedlog za člana Predsjedništva iz RS, koji ide u korist Miloradu Dodiku. Sada izlaze s prijedlogom koji ide u korist Draganu Čoviću!? Tu mi nešto nije jasno", kazao je Komšić. Naglasio je kako je DF, ipak, spreman nastaviti saradnju s SDP-om, GS-om i NS-om, i u vezi s predizbornom saradnjom, a posebno postizbornom, izražavajući žaljenje što je SDP odbio njegov prijedlog.

"Nezavisne" su danas pokušale da dobiju zvaničan stav Građanskog saveza i Naše stranke, ali iz GS-a i NS-a su kratko poručili kako žele najprije da održe sjednice predsjedništava stranaka, GS večeras, a NS sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana