Нема уједињења љевице по Комшићевим условима

nezavisne.com
Нема уједињења љевице по Комшићевим условима

Сарајево - Предсједништво Социјадемократске партије (СДП) БиХ одбило је данас приједлог Демократске фронте (ДФ) о уједињењу странака љевице, који предвиђа и укидање СДП-а, имена и грба ове партије, те донијело два сета закључака који се тичу могућности наставка преговора о уједињењу, те одговора ДФ-у Жељка Комшића.

Нермин Никшић, лидер СДП-а, након сједнице је казао како је опћи закључак да не може бити разговора о укидању, што је, уз остало, био услов ДФ-а о уједињењу.

"Услови који су понуђени о уједињењу, а што подразумијева гашење постојећих политичких субјеката, су нереални", образложио је Никшић главни закључак Предсједништва СДП-а.

Он је рекао да су из медија сазнали о настојању за уједињењем грађанских странака, те да су потом добили и званичан документ.

"СДП је у међувремену направио и састанке органа. Добили смо изјашњавање 84 наше организације. Овај период смо искористили да се усагласимо и с представницима академске заједнице. Укратко, нисмо се базирали само на ускостраначке полуге", образложио је Никшић одлуку СДП-а. Истакао је да се први сет закључака односи на уједињење, а други кад је ријеч о сарадњи грађанског блока.

"Предсједништво је донијело шест закључака. Први и основни је да о укидање СДП БиХ не може бити разговора. Услови који су понуђени за уједињење, а што подразумијева гашење постојећих политичких субјеката су нереални. Послије 108 година традиције то је потпуно неприхватљиво. Сам приједлог којим се остварује одређена медијска позиција је срачунат, а не озбиљан приједлог. Одлука свих органа је једногласна", рекао је Никшић. Потврдио је да је Предсједништво СДП-а закључило како би било спремно за сарадњу прије и послије избора, те да позивају и друге политичке субјекте који дијеле исте вриједности и желе се супротставити актуелним владајућим странкама.

"Желимо врло јасно рећи да на овај начин позивамо ДФ да у предизборној и постизборној сарадњи демонстрира излазак из власти у УСК, гдје су заједно са СДА", истакао је Никшић. Између осталог, СДП је позвао Комшића да повуче своју кандидатуру за члана Предсједништва БиХ, што би било у духу потпуног повјерења и јачања свих странака грађанског блока.

На све ово данас се кратко очитовао сам Комшић, наводећи како му није јасно шта СДП ради.

"Прво су имали приједлог за члана Предсједништва из РС, који иде у корист Милораду Додику. Сада излазе с приједлогом који иде у корист Драгану Човићу!? Ту ми нешто није јасно", казао је Комшић. Нагласио је како је ДФ, ипак, спреман наставити сарадњу с СДП-ом, ГС-ом и НС-ом, и у вези с предизборном сарадњом, а посебно постизборном, изражавајући жаљење што је СДП одбио његов приједлог.

"Независне" су данас покушале да добију званичан став Грађанског савеза и Наше странке, али из ГС-а и НС-а су кратко поручили како желе најприје да одрже сједнице предсједништава странака, ГС вечерас, а НС сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана