Nema smanjenja, ali ni povećanja plata u javnom sektoru

Marijana Miljić
Nema smanjenja, ali ni povećanja plata u javnom sektoru

Banjaluka - Vlada RS objelodanila je juče strateški plan za smanjenje potrošnje na plate u periodu od 2017. do 2019. godine, kojim nije precizirano da će biti smanjenja plata ili otpuštanja radnika u javnom sektoru, ali je previđeno stavljanje moratorijuma na povećanje njihovih zarada.

Navedene mjere dio su vladinog akcionog plana za realizaciju Reformske agende, odnosno dokumenta koji je proistekao iz obaveza u okviru puta BiH ka EU. Agendom je detaljno precizirano koje reforme Vlada treba da sprovede, a iz tog dokumenta i pisma namjere upućenog Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u sklopu pregovora o novom kreditu proistekao je strateški plan za smanjenje potrošnje na plate, koji je usvojen u julu ove godine. Taj plan izazvao je posljednjih dana buru u javnosti, nakon što se ministar finansija Zoran Tegeltija u intervjuu "Glasu Srpske" pozvao na ovaj dokument odgovarajući na pitanje da li će biti smanjenja plata i otpuštanja u javnom sektoru. Odgovor ministra u dijelu javnosti protumačen je kao najava smanjenja plata i otpuštanja, zbog čega je Vlada objelodanila strateški plan.

U njemu je navedeno da je reformom politike plata u javnom sektoru RS predviđeno da Vlada u periodu od 2017. do 2019. godine smanji učešće potrošnje na plate budžetskim korisnicima u bruto domaćem proizvodu (BDP) u odnosu na 2016, a ovaj proces će započeti u 2017. godini.

- Osnovica za plate, platni koeficijent i naknade od 2017. do 2019. neće biti povećavane. Vlada će uz podršku Svjetske banke uspostaviti registar zaposlenih, koji će biti osnova za detaljnu analizu svakog radnog mjesta pojedinačno, te izraditi planove za smanjenje broja zaposlenih u srednjem roku, s ciljem uspostavljanja efikasne javne uprave - navedeno je u strateškom planu.

Reformom zdravstvenog sektora, na kojoj Vlada RS radi sa Svjetskom bankom, zdravstveni sistem i kvalitet usluga biće unaprijeđen. Ovim reformama biće riješeni i problemi dugovanja zdravstva i definisani modeli i izvori finansiranja zdravstvenih ustanova.

- U konsultaciji sa USAID-om do kraja marta iduće godine biće završen i proces širenja sistema trezorskog poslovanja na domove zdravlja i bolnice - navedeno je u planu.

Pored toga, reformom javnih preduzeća u 2017. i 2018. godini, plate i naknade zaposlenih biće usaglašene sa platama i naknadama zaposlenih u javnoj upravi.

- S ciljem otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru planirano je smanjenje poreskog opterećenja rada putem umanjenja stope poreza doprinosa. U saradnji sa MMF-om biće pripremljen sveobuhvatan plan umanjenja stope obaveznih doprinosa, a njihova primjena planirana je od 1. januara 2017. godine - navedeno je u strateškom planu.

Planirane mjere poslužiće kao osnova za izradu operativnog plana za smanjenje ukupne potrošnje na plate u periodu od 2017. do 2019, koji će Vlada usvojiti do kraja ove godine.

Premijer RS Željka Cvijanović ponovila je juče da Vlada nijednim dokumentom ne planira smanjenje broja radnika i plata u javnom sektoru.

- Trenutno postoji samo strateški plan, kojim nisu definisani detalji, a operativni plan za smanjenje javne potrošnje biće poznat do kraja godine - navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je moguće smanjiti troškove za plate, a da se ne smanjuje iznos zarada.

- To je moguće prirodnim odlivom, jer će znatan broj ljudi biti penzionisan - rekla je Cvijanovićeva.

Programski direktor Centra za istraživanje i studije GEA iz Banjaluke Ognjen Đukić smatra da je broj zaposlenih u javnom sektoru prevelik i da ga treba smanjiti.

IRB

Željka Cvijanović je juče izjavila da Vlada razgovara sa MMF-om o statusu i organizacionoj strukturi Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Na pitanje zašto je poništen konkurs za članove Nadzornog odbora IRB-a, Cvijanovićeva je rekla da je na sastanku sa MMF-om bilo riječi o IRB-u i da je rečeno da određene stvari budu odgođene.

- Sa MMF-om smo vodili pregovore na koji način treba strukturisati IRB, uspostaviti njene organe, punu odgovornost banke za sve aktivnosti i sve ono što se odobrava na nivou IRB-a bez bilo kakve veze sa Vladom ili nekom drugom ustanovom - istakla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana