Нема сједнице без српских и делегата из ХДЗ-а

Срна
Нема сједнице без српских и делегата из ХДЗ-а

Сарајево - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић констатовао је да нема кворума за одржавање Прве хитне сједнице овог дома, с обзиром да на сједницу није дошао нико од делегата из Клуба Срба, као ни довољан број делегата из реда хрватског народа.

Од укупно 15 делегата на сједницу су дошли свих пет бошњачких делегата и Златко Милетић /ДФ/ из Клуба Хрвата, док нико од хрватских делегата из реда ХДЗ БиХ није био присутан.

Кворум за одржавање сједнице и одлучивање чини девет делегата, по три из клуба Хрвата, Срба и Бошњака.

Прекиду сједнице претходила је 15-минутна пауза предвиђена Пословником овог дома како би се покушао обезбиједити кворум за њено одржавање.

Изетбеговић је рекао да су га његови замјеници Никола Шпирић и Драган Човић данас обавијестили да сматрају да је сједница сазвана мимо Пословника, однодно да је било потребно имати договор о сједници и да је ово једностран потез.

"Да нисам сазвао сједницу у року од три дана од добијања ваљаног захтјева, тад бих прекршио Пословник", додао је Изетбеговић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић данас је на конференцији за новинаре истакао да је прва хитна сједница сазвана мимо пословничких процедура којима је предвиђено да хитна сједница може бити сазвана на захтјев најмање пет делегата, а овај пут је сазвана на захтјев само једног делегата.

"На састанку делегата из СНСД-а закључили смо да нећемо давати легитимитет сједницама које су сазване кршењем Пословника", рекао је Шпирић.

И замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић у допису Изетбеговићу такође је изразио изненађење начином на који је иницирао и упутио позив за сазивање хитне сједнице Дома народа.

На дневном реду прве хитне сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ били су именовање чланова Делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, за шта рок истиче данас, те избор чланова сталних комисија Дома народа - Уставноправне комисије, Комисије за финансије и буџет и Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана