Нема сједнице без Срба и Хрвата

Жељка Домазет
Нема сједнице без Срба и Хрвата

Сарајево - Хитна сједница Дома народа коју је предсједавајући овог дома Бакир Изетбеговић сазвао јуче није одржана јер је грубо прекршен пословник.

Од укупно 15 делегата на сједницу су дошли свих пет бошњачких делегата и Златко Милетић (ДФ) из Клуба Хрвата, док нико од хрватских делегата из реда ХДЗ-а БиХ није био присутан. Кворум за одржавање сједнице и одлучивање чини девет делегата, по три из клуба Хрвата, Срба и Бошњака.

Прекиду сједнице претходила је 15-минутна пауза предвиђена пословником овог дома како би се покушао обезбиједити кворум за њено одржавање. Изетбеговић је рекао да су га његови замјеници Никола Шпирић и Драган Човић обавијестили да сматрају да је сједница сазвана мимо пословника, односно да је било потребно имати договор о сједници и да је ово једностран потез.

- Да нисам сазвао сједницу у року од три дана од добијања ваљаног захтјева, тада бих прекршио пословник - додао је Изетбеговић.

Замјеник предсједавајућег Никола Шпирић рекао је јуче да сједница може бити сазвана само ако за њено заказивање постоји потпис најмање пет делегата.

- Изетбеговић има потпис само Асима Сарајлића. То је кршење пословника. Друга ствар на коју морам указати је сљедећа. Не можемо вани слати осмијех, а унутра остављати чемер. Неће ова земља добити међународни кредибилитет тиме што ћемо се представљати онаквима какви нисмо - рекао је Шпирић.

Изразио је жаљење што на вријеме није именована стална  делегација у Савјет Европе, али је додао да разлози који се наводе као хитни, били су хитни и у јануару. Додао је да се те делегације одређују тако што Колегијум Дома народа у сарадњи са Колегијумом Представничког дома утврђује колико чланова морају изабрати оба дома.

- Ми нисмо имали разговоре са Колегијумом Представничког дома. Он није сазван и посвећен овој теми да бисмо ми могли наставити рад. Знам да колега Изетбеговић зна да је ово кршење пословника и жао ми је што на овакав начин покушава да врши насиље над пословником - рекао је Шпирић.

Упитан да прокоментарише Изетбеговићеве изјаве о томе шта је прихватљиво за српску страну, Шпирић је казао да није пратио његове изјаве, али да српска страна увијек јасно каже шта је за њу прихватљиво и да о томе Изетбеговић не треба да "гата".

- Изетбеговић је предсједавајући Дома народа са дугим "а". Моја порука колеги Изетбеговићу је да учини све да са осталим представницима политичких партија покуша доћи до консензуса - навео је Шпирић.

Човић изненађен

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Драган Човић упутио је допис предсједавајућем овог дома Бакиру Изетбеговићу у којем изражава изненађење начином на који је инициран и упућен позив за сазивање хитне сједнице Дома народа.

- Како током наше интензивне комуникације претходних дана нисмо разговарали, нити је и у једном тренутку спомињана могућност сазивања овог и оваквог вида засједања Дома народа, морам истакнути да сам изненађен начином на који је он инициран и упућен - навео је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана