Нема сагласности БиХ за придруживање изјавама у случају Скрипаљ

Srna
Нема сагласности БиХ за придруживање изјавама у случају Скрипаљ

Сарајево - Министарство иностраних послова /МИП/ БиХ саопштило је да није дало сагласност ниједној дипломатској мисији БиХ у свијету за придруживање изјавама које се односе на случај "Сергеја Скрипаља" јер не постоји став Предсједништва БиХ о овом питању.

Из МИП-а наводе да БиХ са пажњом прати развој ситуације у вези са протјеривањем руских дипломата из једног броја земаља, али неће предузимати ове или сличне мјере.


"У вези са наводима објављеним у појединим медијима да се БиХ на међународном плану придружила изјавама којима се прејудицира одговорност за случај тровања забрањеним супстанцама - случај жСкрипаљж, МИП БиХ обавјештава јавност да је став министарства који су медији објавили јуче једина званична позиција БиХ у односу на питање дипломатске кризе настале у предметном случају", саопштено је из овог министарства.

МИП напомиње да БиХ изражава забринутост због чињенице да је у вези са случајем тровања Серегај Скрипаља и његове кћерке установљена злоупотреба опасних хемијских материја, чија је употреба забрањена међународним конвенцијама.

"БиХ изражава наду да ће, након спроведене истраге, овај случај бити до краја расвијетљен", наводе у саопштењу.

У саопштењу се наводи да ће МИП БиХ цјелокупну информацију са свим расположивим подацима у вези са овим случајем до краја радног дана доставити Предсједништву БиХ.

Портал "Кликс" пренио је да је Амбасада Велике Британије у Сарајеву захвална БиХ што је "стала" уз изјаву ЕУ у ОЕБС-у у случају Скрипаљ, због којег је 14 земаља чланица Уније протјерало руске дипломате, те још шест других земаља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана